Mladi ne vole strance

0

Ovde potpis

U internacionalnoj anketi je između aprila i juna učestvovalo 1.000 mladih od 16 do 25 godina u Švajcarskoj, SAD, Brazilu i u Singapuru.

 

Internet nezamenljiv

Mladi u Švajcarskoj sve više svoj život sele u digitalni svet, pokazala je anketa Kredit Svisa.
Za 90 odsto njih internet igra izuzetnu važnu i nezamenljivu ulogu u životu. Oko 43 odsto mladih u ovoj zemlji provodi dnevno više od dva sata na mrežama, dok je u ostale četiri uporedne zemlje taj broj još veći – preko 50 odsto omladine. Važna razlika je, međutim, to što je omladina u Švajcarskoj, SAD i u Singapuru svesna opasnosti koje nosi internet i znaju da moraju sami da preuzmu odgovornost.

Rezultati Švajcaraca pokazuju da omladinu najviše brine integracija stranaca. Uz to ide i činjenica da nacionalni ponos nigde nije tako izražen kao kod njih jer su u ovoj zemlji finansijska i kriza evra uspešno izbegnute. Otuda je sve izraženiji strah da će zbog povećane migracije da se izgube sadašnje društvene i ekonomske prednosti.

Ovogodišnja anketa je očito bila pod uticajem referenduma o inicijativi za ograničenje masovnog doseljavanja, pa je tako 26 odsto ispitanih označilo odnose sa EU kao "gorući problem", što je za 16 odsto više nego u omladinskom barometru od prošle godine. Polovina je za bilateralni put Švajcarske , a 10 odsto zagovara ukidanje bilateralnih ugovora.

Još ni u jednoj ranijoj anketi nije bio u toj meri izražen optimizam mladih u pogledu sopstvene budućnosti (65 odsto) , a strah od nezaposlenosti je svake godine sve manji. Takođe i drugi važni indikatori zaokružuju sliku materijalno dobro situirane švajcarske omladine: Imati mnogo novca nije im prioritet, a imati bolji životni standard nego roditelji je još manje izražen motiv.

Takođe, Švajcarci u poređenju sa drugim mladima ubedljivo imaju najmanje dugova – samo četiri odsto za plaćanje kreditnim karticama i šest procenta kod plaćanja računa za mobilne.

Pored stranaca, drugi najveći problem za švajcarsku omladinu predstavlja briga za osiguran život u starosti i penzije, a na trećem mestu su azilantska pitanja i problem izbeglica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here