MMF: U Srbiju stiže 180 miliona evra

0

 MMF zadovoljan postignutim reformama u Srbiji
 

Time će ukupna sredstva koja su iz ovog aranžmana do sada iskorišćena iznositi oko 1,3 milijardi evra, odnosno 253 odsto kvote Srbije u MMF-u.

Srbija je tokom prošle godine povukla dve tranše kredita od MMF-a u ukupnom iznosu od 1,13 milijardi evra, a ukupan iznos odobrenih sredstava je 2,87 milijardi evra.

Na sastanku Odbora izvršnih direktora MMF-a 31. marta uspešno je okončano treće razmatranje i pozitivno ocenjeno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Srbije u okviru aktuelnog stend-baj aranžmana.

Na sastanku je istaknuto da su fiskalna prilagođavanja tokom 2009. godine bila u skladu sa programom, mada uglavnom zasnovana na "ad hok" merama, koje bi trebalo zameniti trajnim reformama u pogledu potrošnje, a u okviru planirane reforme penzijskog sistema i strukturne reforme u obrazovanju, zdravstvu i administraciji, uz zadržavanje socijalnih davanja.

Strategija prilagođavanja zasnovana na smanjenju potrošnje trebalo bi da smanji visoki strukturni fiskalni deficit uglavnom zadržavanjem rasta zarada u javnom sektoru i penzija, dok će javne investicije biti povećane, ocenio je MMF.

Usvajanje regulative o fiskalnoj odgovornosti doprineće održavanju fiskalne discipline, a radi povećanja potencijala privrednog rasta Srbije, trebalo bi sprovesti strukturne reforme, posebno u oblasti javnih preduzeća i proces privatizacije.

Ocenjeno je da je bankarski sektor dobro kapitalizovan i visoko likvidan kao i da je uspešno odoleo globalnoj finansijskoj krizi. Pozdravljen je postignut dogovor sa potpisnicima Bečke inicijative o postepenom smanjenju izloženosti matičnih stranih banaka prema Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here