Mnogi žele Srbiju na svojoj strani

0

Simić: Zemlje Istoka i Zapada se bore za to da Srbija manje ili više bude na njihovoj strani
 

Dragan Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da u doba "hladnjikavog rata" mnogi žele Srbiju na svojoj strani, ali da samo u nekim zemljama Srbija ima sigurne partnere.
 

"Srbiji je svaki kontakt važan. Ali ovaj sa Izraelom je od još većeg značaja. Izrael je zemlja velike evropske snage. Izrael je uspeo da svoju zemlju stvori na kamenu, i primer je kako se jedan narod uspešno i uporno bori za svoj opstanak", kaže profesor Simić.

 

Napominje da Izrael hoće i može da nam pomogne i da, u svakom slučaju, može da utiče na američku politiku, jer u je u toj zemlji izraelski lobi jak.

 

Poseta premijera Vučića i susret sa najznačajnijim izraelskim zvaničnicima pokazuje da su čvrste i snažne veze dve zemlje koje se održavaju još od Titovog vremena, smatra profesor Simić.

 

Ipak, sada je trenutno na snazi "hladnjikavi rat", ukazuje profesor Simić, i dodaje da se zemlje Istoka i Zapada bore za to da Srbija manje ili više bude na njihovoj strani, ali ono što je našoj zemlji neophodno jeste da bude na strani svog nacionalnog interesa.

 

Na pitanje kako će se događaji u vezi sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem odraziti na sliku Srbije u svetu i odnose sa susedima, profesor Simić kaže da se Srbija optužuje za nešto za šta uopšte nije kriva.

 

Dodaje da je lider radikala star i bolestan čovek čiji je trenutni uticaj minoran, dok je današnja Srbija posvećena evropskom putu.

 

Simić ističe da je poseta našeg premijera Izraelu i prijem kineskog premijera možda razlog zbog koga Hrvatska tako reaguje.

 

Ipak, to nije razlog da hrvatski premijer Zoran Milanović otkaže posetu Beogradu, kaže Simić, i ukazuje da je samim tim Milanović svoju zemlju isključio sa značajnog skupa i odbacio mogućnost saradnje sa Kinom.

 

"Milanović je istovremeno i zamrzao naše odnose u koje je Srbija mnogo uložila", zaključuje profesor međunarodnih odnosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here