Moglo bi i masovnije

0

Svetsko prvenstvo je pred naletom evrokupova domaćih šampionata polako počelo da pada u drugi plan. Tako je i u Švajcarskoj, gde su relativno zadovoljni s onim što su pokazali i ostvarili na najvećoj planetarnoj fudbalskoj smotri, mada je u njihovom sastavu bilo podosta reprezentativaca čiji su koreni, uglavnom, sa balkanskih prostora. Pored toga, u zemlji sireva i čokolada uvek je bio veliki broj fudbalera iz Srbije. I sada imamo dosta srpskih amaterskih klubova koji se takmiče po švajcarskim ligama i to od Pete, pa sve do Druge! Ipak, ovom prilikom smo se opredelili za profesionalce, koji svojim dobrim partijama i dalje daju kakav-takav pečat nadmetanju u najkvalitetnijoj ligi. Istina, više nisu tako brojni kao nekad, mnogi su iskoristili šansu da uzmu i državljanstvo da igraju kao domaći fudbaleri, ali što je najbitnije – ima ih!

Nacionalna A liga

U Nacionalnoj A ligi, član Jang Bojsa iz Berna, Milan Gajić je kao vezista posle prelaska iz FC Ciriha, imao dobru sezonu u novom klubu.
Upravo je u nedelju bio strelac iz penala protiv svog bivšeg kluba. Još jedan naš fudbaler je u Jang Bojsima, Milan Vilotić, na mestu štopera, ali se i dalje oporavlja od teške povrede iz prošle sezone.
Veroljub Salatić, kapiten ciriškog Grashopersa, imao je dobru sezonu i njegova ekipa je izborila solidan plasman. I sada je motor "skakavaca", jedan od glavnih igrača.
Goran Karanović je svojevremeno iz Serveta otišao u Sent Galen. Na početku je bio solidan, ali je zbog povreda pauzirao i sada se vraća u formu. Goran u Sent Galenu igra na mestu špica, gde mu društvo pravi Dejan Janjatović, "naše gore list", nekadašnji đak Bajernove škole fudbala.
Za Tun igraju Andrija Kaluđerović, bivši član Vojvodine i Crvene zvezde, strelac već dva pogotka u novoj sezoni (drugi prošlog vikenda protiv Bazela), a sa pozajmice iz niškog Radničkog u klub se vratio Miloš Krstić.


Nacionalna B liga

Golman Vaso Vasić, jedan od najboljih, ako nije i najbolji čuvar mreže u Nacionalnoj B ligi! Odlično je branio u Šafhauzenu, a novu sezonu je počeo u višem rangu, gde je upravo u nedelju debitovao u ciriškom Grashopersu.
Bojan Dubajić posle prilagođavanja u Luganu imao solidnu sezonu na poziciji špica.
Živko Kostandinović je povremeno branio za Šafhauzen i u novoj sezoni se očekuje da će postati standardna "jedinica" u ovom klubu. Marko Muslin iz FC Vil, na poziciji veznog igrača, pripada grupi najboljih klupskih fudbalera.
U Servetu je Neven Marković, kum Novaka Đokovića.

Mlađi igrači

Nikola Sokačev (1998) "vezista" ciriškog Grashopersa imao je odličnu sezonu. Dominantan je u igri, pa je skrenuo pažnju velikih klubova. Vasilije Janjičić je, takođe, vezni igrač, član FC Cirih (U18). Dobro se snalazi u timu, ali je pred kraj prvenstva bio povređen.
I, Lazar Mićović (1998) je vezni igrač u FC Vinterturu. Igrao je solidno, a očekuje se od njega mnogo više u novoj sezoni.
Danijel Vukomanović (U18) je štoper FC Cirih. Posle teške povrede, vratio se ponovo u tim u samom finišu sezone.

Treneri

Bora Kuzmanović, 51-godišnji dosadašnji trener Vintertura, posle pet sezona u ovom klubu, zbog loših rezultata je otpušten, a njegov zamenik biće Nemac Jurgen Seberger. Goran Mlošević već dugo trenira mlađe kategorije u FC Cirih i ove sezone je dobio unapređenje u šefa omladinskog pogona.
Nekadašnji igrač Partizana, Radosav Nikodijević Šimpi, sada trener FC Vintertura (U21), imao je tešku sezonu, ali je sa slabijim fudbalerima uspeo da ostane u ligi i dobije sve pohvale za rad sa omladincima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here