Vesti
Priprema za pričešće: Matijas Borherd, Aleksandar Perković i Ilija Jović

Sveti duhovi, praznik kada se u crkvi i narodu proslavlja silazak Svetog duha na apostole, u hramu Svetoga Save u Hanoveru proslavljen je svečano u prisustvu velikog broja vernika i dece, koja su od prostrte sveže zelene trave zajedno sa odraslima pleli venčiće i odneli ih kućama radi zdravlja i sreće. Svečanu liturgiju služili su sveštenik Aleksandar Perković i đakon Ilija Jović, uz sasluženje čteca Matijsa Borherda.

Pojačali hor: Otac Milan i popodija Jovana Perković

Horom “Sveti Simeon Mirotočivi” dirigovala je Jelena Agbaba Milosavljević. Hor je za ovu priliku pojačan i penzionisani sveštenik Milan Pejić.

Sveštenik Perković vernike je podsetio zbog čega su Sveti duhovi tako značajan praznik u hrišćanstvu.

– Ovo je bio dan iščekivanja kada je Sveti Duh došao među apostole i na svakoga od njih prešao vidljivim plamičkom. To se desilo 50 dana posle Hristovog vaskrsenja, pa se u crkvi ništa ne događa bez pedesetice. Apostol Pavle u Jerusalimu se obratio gomili od 3.000 ljudi i svi su ga razumeli, jer je prvi put govorio hrišćanskim jezikom koji su svi razumeli – rekao je Perković i pozvao vernike da jedni prema drugima gaje ljubav i razumevanje.

Vernici su priredili trpezu ljubavi, a najveći doprinos dale su vredne domaćice Kola srpskih sestara. Široke ruke bio je i Nedeljko Jelisić, koji je darovao prase na ražnju. Druženje naroda iz cele Donje Saksonije počelo je posle ručka i potrajalo je nekoliko sati. I deca su se lepo zabavljala jer im je lepo vreme omogućilo da se igraju u porti hrama. Mališani su jedni drugima pokazivali venčiće koje su napravili, a svaki je tvrdio da je baš njegov najlepši.

I odrasli pravili venčiće

Đačka priredba u nedelju

Đaci srpske škole pri crkvi u Hanoveru kraj školske godine proslaviće u nedelju 23. juna, 11 dana pre početka školskog raspusta u Donjoj Saksoniji. Pripreme za priredbu su u završnoj fazi. Program počinje u 12 časova. Pre toga, održaće se liturgija s početkom u 10 časova.