Hadži Marko Vujičić
Vilijem Montgomeri

Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri, ocenio je da ne postoji pravi dijalog između Beograda i Prištine, kojem posreduje EU, a kao glavnog krivca za to označio je premijera Kosova Aljbina Kurtija “zbog stalnih provokacija i nespremnosti da poštuje postignute sporazume”.

Montgomeri smatra da se sve tri strane, Beograd, Priština i EU, samo pretvaraju da se nešto događa u vezi sa dijalogom i poručio za Kosovo onlajn da bi svi, a posebno EU, trebalo da prestanu da koriste reč “dijalog”.

– Ne postoji pravi dijalog između Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija. Postoji jednostavno patetičan izgovor i pretvaranje da se nešto suštinski dešava kada se ne dešava, a nije se dešavalo godinama. Postoji mnogo razloga za to, a krivica pada na obe strane. Primarni problem je Kurti, čije stalne provokacije i nespremnost da se poštuju formalni sporazumi, koje su postigli pregovarači kosovskih Albanaca u Briselu pre nekoliko godina – rekao je Montgomeri.

On je upitao zbog čega bi Srbija pravila dalje ustupke kada druga strana ne poštuje postignute dogovore.

– Dakle, sve strane govore o dijalogu, ali nisu ozbiljno uključene u njega. Da su EU i SAD ozbiljno razmišljale o promeni situacije, odavno bi reagovale daleko snažnije na Kurtijeve postupke. Činjenica da nisu, pokazuje slabost i nedostatak odlučnosti. To je prepoznato u celom regionu. A, to zauzvrat ima šire implikacije na druge oblasti nestabilnosti u regionu – rekao je Montgomeri.

On kaže da Kurti nema politiku kako da poboljša životni standard na KiM, kako da privuče strane investicije i generalno poboljša uslove na KiM.

Montgomeri je rekao da je celokupna Kurtijeva politika zasnovana na raspirivanju mržnje prema Srbima i strahu od njih, zbog čega, kako je naveo, najavljuje nove provokacije kako bi zadovoljio svoju bazu podrške.

– Realnost je da je pitanje Kosova važno za Srbiju i prepreka je njenom napretku ka EU. Ali životni standard i prihod po glavi stanovnika u Srbiji rastu. Beograd je najdinamičniji grad u regionu. Napreduje u privrednom i infrastrukturnom razvoju. Kosovo, s druge strane, opstaje samo zahvaljujući međunarodnoj pomoći i doznakama iz inostranstva – rekao je bivši ambasador SAD.

On je podvukao da bi Kosovo trebalo da se dogovori sa Srbijom da bi imalo šansu da napreduje.

– I umesto da radi na tome, rukovodstvo ide lakšim putem, nastavljajucći da potpiruje sukob sa Srbijom i kosovskim Srbima – zaključio je Montgomeri.

2 COMMENTS

  1. Почело је добро. Следећи потез је да престану са слањем оружја у Украјину и препусте Хрвате,Шиптаре, Бошњаке… Српском братству јединству, пре него што све падне у заборав уз помоћ “српских” политичара.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here