Tanjug
Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri kaže da je pesimista kada je reč o postizanja sporazuma između Beograda i Prištine, jer smatra da je upitno da li će međunarodne snage i unutrašnje kosovsko-albanske podele to omogućiti.

On ističe da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedina osoba u regionu koja ima snagu i želju da se dođe do dobrog rešenja ovog problema. Montgomeri pri tom napominje i da ima veliko poštovanje prema izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koga, kako kaže, zna već više od 20 godina.

– Ako ijedan izaslanik ima šansu da postigne dogovor, to je on – smatra Montgomeri.

Na pitanje kako vidi ulogu SAD u procesu postizanja konačnog rešenja i da li će Bela Kuća sarađivati sa Briselom, kao i da li se mogu očekivati i neke samostalne inicijative iz Bele kuće, Montgomeri kaže:

– Hvala Bogu, aktuelna američka administracija će prihvatiti sporazum koji Lajčak bude dostigao – rekao je bivši ambasador, uz opasku da treba imati na umu da američka spoljnopolitička zajednica veoma snažno podržava kosovske Albance i da će učiniti sve što može da onemogući svaki dogovor.

1 COMMENT

  1. Izjava doticnog gospodina nema veze sa realnoscu!

    Predstavlja marketing i promociju Predsednika Srbije, na cijoj je apanazi 30k eura mesecno!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here