EPA/Toms Kalnins

NATO bi trebalo da odustane od ograničenja vezanih za raspoređivanje vojnih baza u zemljama na istočnom krilu, rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Lider zemlje koja je ove godine domaćin samita Alijanse rekao je u intervjuu za “Tajms” da “pošto Rusija preduzima aktivne korake za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji – a imamo sve dokaze da se to dešava – moramo konačno objaviti mrtvim ovaj osnovni akt Rusija-NATO”.

U aktu, koji je potpisan 1997. godine, stoji: “NATO potvrđuje da će, u sadašnjim i budućim bezbednosnim uslovima, alijansa svoje kolektivne odbrambene i druge zadatke obavljati kroz obezbeđivanje neophodne kompatabilnosti, integracije i sposobnosti unapređenja, a ne kroz dodatno trajno raspoređivanje značajne borbene snage.”

Osim toga, u dokumentu se kaže da se blok i zemlja međusobno ne smatraju protivnicima.

Nauseda je pozvao zapadne zemlje da budu jake, jer je to “najbolje odvraćanje”, ne možete pokazati svoj strah od predsednika Vladimira Putina, inače će dobiti “signale ranjivosti” Zapada.

NATO je već počeo da jača svoj istočni bok: prošle godine, nakon početka ruske specijalne operacije, Alijansa je poslala borbene grupe u Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku, pored onih koje su već u baltičkim državama i Poljskoj. Kako navodi Tajms, ove jedinice su raspoređene na rotacionoj osnovi zbog akta Rusija-NATO, preneo je Sputnjik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here