Zvanična Moskva pozdravila je razmenu zarobljenika između Kijeva i Donbasa, a predstavnik Rusije u kontakt-grupi Boris Grizlov kaže da će se na sledećem sastanku grupe razmatrati dalji koraci u tom pravcu i da je cilj da se ide ka razmeni „svih za sve“. Razmenom je zadovoljan i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

U Donbasu je ranije danas bez incidenata završena procedura razmene zarobljenika između samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Kijeva.

– Upravo je završena procedura razmene zarobljenika između samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) i Kijeva. Kući se vratilo 10 osoba, a jedna je odbila da pređe na teritoriju DNR – saopštila je ranije danas Darja Morozova, ombudsman DNR.

Kijev je Donjecku predao deset ljudi, a Donjeck Kijevu devet.

– Dogovorili smo se da na sledećem sastanku kontakt-grupe strane i posrednici razmotre dalje akcije u vezi sa razmenom. Treba ići ka tome da se razmena izvrši po principu ’svi za sve‘ – rekao je Grizlov novinarima.

On je dodao da je današnja razmena važan korak za strane unutarukrajinskog konflikta.
Pozitivnu ocenu dao je i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.
On je rekao i da se o novom samitu u normandijskom formatu može govoriti tek kada Kijev ispuni ono što je dogovoreno na samitu u Parizu.
Takođe, dodao je da nije bilo predloga iz Kijeva da se samit realizuje onlajn.
Predsednik Ukrajine pozdravio je razmenu zarobljenika sa samoproglašenom DNR, navodeći da je u toku razmena i sa Luganskom Narodnom Republikom.
– Veoma sam zadovoljan što je prva grupa ukrajinskih državljana oslobođena – rekao je Zelenski u obraćanju koje je prenosio TV kanal „Ukrajina 24“.
On je naglasio da se razmena odvija u skladu sa Minskim sporazumima i sporazumima postignutim na samitu „Normandijske četvorke“, koju pored Ukrajine i Rusije čine i Francuska i Nemačka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here