EPA/Peter Foley
Vasilij Nebenzja

Rusija u Savetu bezbednosti neće podržati američki predlog rezolucije o situaciji u vezi sa Izraelom i Pojasom Gaze jer u njoj nema poziva na prekid vatre, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je na sednici Saveta bezbednosti istakao da je Rusija duboko uverena da je glavni signal koji ceo svet sada čeka od tog tela zahtev za trenutnim i bezuslovnim prekidom vatre, a da je to “upravo ono čega nema u američkom nacrtu”.

“Stoga, mi ne vidimo smisao u tome i ne možemo da podržimo taj predlog. Očekujemo da će to učiniti i većina naših kolega u Savetu bezbednosti”, rekao je Nebenzja, prenele su RIA Novosti.

Prethodno je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da “užasni napadi” palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati “kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”.

Nakon što su prošle nedelje uložile veto na rezoluciju o humanitarnoj pomoći Gazi, SAD su pripremile nacrt rezolucije o situaciji na Bliskom istoku, u kojoj se, kako su izvestili američki mediji, ne poziva na prekid vatre i u kojoj se navodi da Izrael ima pravo da se brani.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here