EPA/KCNA
Foto: Arhiva

Zbog postupaka SAD i njihovih zapadnih saveznika više nema razloga da Rusija ostane pri jednostranom moratorijumu na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, ali još nisu donete nikakve političke odluke u vezi toga, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Predsednik Rusije je uveo jednostrani moratorijum, ali to nije naišlo na odgovarajući odziv SAD i njihovih zapadnih satelita. Vidimo praktične akcije koje će, po mom mišljenju, neizbežno dovesti do toga da se u Evropi i Azijsko-pacifičkom regionu pojave sredstva naoružanja likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Shodno tome, nema razloga da ostanemo pri našem moratorijumu. Ipak, za sada nisu donete nikakve političke odluke u vezi toga“, rekao je Rjabkov.

Rjabkov je dodao da Moskva ne vidi izglede za poboljšanje odnosa sa američkom stranom dok Vašington ne promeni svoju politiku.

„Dok ne dođu sebi i ne počnu da menjaju svoju politiku u tom pravcu, mislim da neće biti nekih izgleda (za poboljšanje odnosa)“, rekao je Rjabkov.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je prestao da važi 2. avgusta 2019. godine. Ruski lider Vladimir Putin je izjavio da je Moskva spremna da ne raspoređuje rakete 9M729 na evropskom delu zemlje, ali uz recipročne korake NATO-a. Takođe je predložio Alijansi da se testiraju sistemi „Edžis ašor“ sa lanserima Mk-41 u bazama u Evropi i 9M729 u objektima u Kalinjingradu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here