EPA/Justin Lane
Savet bezbednosti UN

Ruska misija u UN zatražila je sednicu Saveta bezbednosti radi razgovora o planovima Ukrajine da izvrši provokaciju sa upotrebom takozvane “prljave bombe” i da optuži Rusiju za nuklearni terorizam, rekao je izvor iz svetske organizacije.

“Za sutra smo zaražili sastanak pod tačkom razno o potencijalnoj upotrebi prljave bombe i nakon političke sednice i Siriji”, rekao je ovaj izvor.

Nešto ranije, ruska misija je poslala pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kojem navodi da Kijev planira razvoj “prljave bombe” i potom da optuži Rusiju za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja.

“Kijev planira da skrije eksploziju slične ‘prljave bombe’ kao detonaciju ruske nuklearne bojeve glave slabijeg intenziteta. Tom provokacijom Kijev pokušava da zastraši stanovništvo, poveća protok izbeglih i optuži Rusiju za ‘nuklearni terorizam'”, navodi se u pismu, u koji je uvid imala agencija RIA Novosti.

“Prljava bomba” sadrži radioaktivne izotope i eksploziv koji raspršuje radioaktivne materijale na širu oblast.

U pismu se, takođe traži od zapadnih država i generalnog sekretara UN da iskoriste svoj uticaj na Kijev i spreče da se desi tako podmukao zločin.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here