Mršavljenje samo uz kvalitetan san

0

 

Prvo ćete morati sebi da obezbedite sve uslove za miran i dobar san…
 

Apetit čoveka kontrolišu dva hormona – grelin (hormon gladi) i leptin (hormon sitosti). Ukoliko se čovek nije dovoljno odmorio u njegovom organizmu raste sadržaj hormona grelina, koji stimuliše apetit, a opada sadržaj leptina koji suzbija delovanje grelina i stvara osećaj sitosti.

 

…onda treba samo da sačekate da vaša elegantno popunjena figura…

Istraživači su utvrdili znatno veći nivo grelina u noćnom periodu kod ljudi koji pate od nesanice. Nastali hormonski debalans pojačava apetit u toku dana, što za posledicu ima pojavu gojaznosti.

 

Pored debalansa između grelina i leptina, nedostatak sna utiče i na veće sintetisanje hormona stresa – kortizola, koji povećava želju za grickanjem visokokaloričnih i ukusnih namirnica kako bi se poboljšalo raspoloženje.

 

… postane takva da na plaži možete da nosite sve, a ne morate da skrivate ništa

U velikom mozgu se proizvodi hormon rasta, koji u fazi dubokog sna pomaže organizmu da preradi masnoće u kalorije, čime se održava normalna težina i smanjuje višak. U slučaju nedovoljnog sna dolazi do nagomilavanja masnoće.

Majkl Breus, ekspert za probleme sna u rehabilitacionom centru "Sautvest spajn end sports" u gradu Skotsdejl (Arizona), smatra da odrastao čovek mora da spava najmanje 7,5 sati dnevno kako bi sprečio porast telesne težine. Rezultati istraživanja, kako kaže ovaj stručnjak za san, navode na pomisao da se pojavio novi trio pravila koji obezbeđuje održavanje normalne težine – dijeta, umerena fizička aktivnost i kvalitetan san.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here