Kosovo online

Lider Pokreta za ujedinjenje Valjon Murati ocenjuje da će se, nakon neuspeha realizacije Zajednice srpskih opština, ideja o razmeni teritorija ponovo naći na pregovaračkom stolu Kosova i Srbije.

On smatra da jedino redefinisanje granica može dovesti do sveobuhvatnog rešenja albansko-srpskog problema.

– Ne postoji drugi način osim da se do sporazuma dođe redefinisanjem granice. Albanski delovi Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pridruže Kosovu, a srpski delovi Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da se pridruže Srbiji – kaže Murati.

Po njegovim rečima, iako izgleda da je ideja o razmeni teritorija sa Srbijom potpuno “napuštena” ona će se ponovo aktuelizovati, nakon što, kako kaže, propadnu pregovori o Zajednici srpskih opština i njenoj implementaciji.

– Tako bi se Kosovo konsolidovalo kao država i stvorile bi se okolnosti da odnose sa Tiranom uspostavi voljom građana Kosova. Ne sumnjam da će to biti za ujedinjenje. Ovo bi zaista bio kraj poglavlja albansko-srpskog sukoba i početak novog poglavlja u odnosima dva naroda – smatra Murati.

Kosovo tek nakon postizanja konačnog dogovora sa Srbijom, prema rečima Muratija, treba da se posveti pitanju ujedinjenja sa Albanijom.

– Ujedinjenje Kosova sa Albanijom biće kraj dužeg političkog procesa. Država Kosovo se prvo mora konsolidovati i stvoriti mogućnost da slobodno odlučuje o svojoj budućnosti. To se, između ostalog, može postići tek konačnim dogovorom sa Srbijom – zaključuje Murati.

4 COMMENTS

  1. Kako ovaj misli? Izgleda da hoće da im Srbija da nešto za nešto je je SRPSKO.
    Kosovo i Metohija su sastavni deo Republike Srbije i tu prestaje sva priča.

  2. E moj Murati,
    kada dođe kelner da naplati, biće svašta.
    Hoćete bre šljivovicu a nemate ni za mineralnu!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here