Na dresu ima i tragova krvi

0

Nedelja u kojoj se ostvaruju decenijski snovi najfudbalskije zemlje na planeti. Odbrojavanje do početka Svetskog prvenstva u Brazilu. Sao Paulo ne priča o fudbalu. U udarnim vestima su protesti na ulicama ovog gigantskog grada.

 

Nacionalna televizija uživo, iz helikoptera prati proteste radnika. Igra nerava Vlade Brazila i nezadovoljnog stanovništva nastavlja se. I koga god da smo pitali, niko se ne usuđuje da prognozira ishod.
U isto vreme, na drugom, mirnom kraju grada, u prelepom parku Ibirapuera, fudbal je, ipak, u prvom planu. Ministarstvo sporta, brojne kompanije, Udruženje fudbalera – svetskih šampiona i brojni pojedinci, pokrenuli su projekat promocije Brazila i fudbala kroz impozantnu izložbu.
Paulo Đini ima samo 34 godine. I kolekciju od više od 4.000 dresova. Autentičnih! Do te mere da u šali Paulovi prijatelji kažu da na dresu Franca Bekenbauera ima tragova krvi…
Paulova kolekcija poslužila je za izložbu koja se od decembra prošle godine održava širom Brazila. Posetila je sve gradove domaćine predstojećeg Mondijala. Sao Paulo je bio pretposlednja stanica. Završna, naravno, Rio de Žaneiro.
– Imao sam četiri godine kad sam dobio dres. Deda mi je bio direktor Korintijansa. Tada je sve počelo.
Sve ja to poštujem. Ali, ima još unuka širom planete kojima su deke bile na funkcijama. I niko nije skupio hiljade dresova.
– Imam i oko 300 pari kopački autentičnih, naravno. I više od 100 fudbalskih lopti – dodaje Paulo.
Kod verovatno najvažnijeg smo baš stajali i razgovarali sa prijatnim kolekcionarom.
– Evo, ovo je dres u kome je Pele igrao oproštajnu utakmicu. Eto, to je vama baš zanimljivo. Bilo je protiv reprezentacije Jugoslavije. Vidite i njegov potpis je tu. Imam i jugoslovenski dres. Sa utakmice Brazil – Srbija 3:3. Meč je odigran 1968. godine. Do mene je stigao dres vašeg igrača sa brojem 11 – kaže Paolo Đini.

 

Ivanović u kolekciji
I srpski dres je stigao u kolekciju. Kapiten "orlova" Branislav Ivanović predao je i potpisao Paulu dres upravo u Sao Paulu.
– Ranije sam imao dres Stankovića iz Intera. Od njega je dres dobio Ronaldo, pa je preko Ronaldovog druga, stigao do mene.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here