Kosovo online
Jarinje

Odluka o slobodnom kretanju svih vozila sa teritorije Kosova počela je da se primenjuje danas. Nešto posle 8 časova na administrativnom prelazu Jarinje prošao je prvi putnički automobil bez stikera sa RKS oznakama.

Na svim administrativnim prelazima Kosova i Srbije sinoć su postavljeni disklejmeri o ukidanju stikera na području centralne Srbije za vozila sa registarskim oznakama RKS koja izlaze sa Kosova.

„Omogućavanje učešća u saobraćaju na putevima svih vozila koja su registrovana od strane privremenih institucija samouprave u Prištini vrši se isključivo iz praktičnih razloga, radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja njihove slobode kretanja i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od prava garantovanih Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“, navodi se u tekstu disklejmera.

Prema podacima Vlade Kosova, od 1. novembra do 14. decembra 3.405 građana je promenilo registarske tablice na RKS, od čega najviše u opštinama Severna Mitrovica i Leposavić.

U prethodnim godinama su RKS registarske tablice prihvatlili svi Srbi koji žive južno od Ibra.

5 COMMENTS

  1. ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  2. Slažem se sa predhodnim komentarom samo si izostavio i 6 mjeseci kako Kurti blokira proizvode iz Srbije koji se izvoze na Kosovu. Pa to nema nigde na zemaljskoj kugli. Vucicu zasto cutis zasto sve predajes Kurtiju. Za cije interese ti radis.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here