Na konferenciju u Sarajevu svi moraju da dođu

0

 

Karl Bilt

 

 

Konferencija zemalja Zapadnog Balkana, održana prošlog vikenda u Sloveniji, pokazala je da je region sam sposoban da preuzme inicijativu, ocenjuje Bilt. Ono što je bila otežavajuća okolnost, prema njegovim rečima, jeste činjenica da "nije bilo moguće učestvovanje Srbije", dodajući da "regionalna konferencija bez Srbije ima svoja ograničenja."

 

"Nedolaskom Srbije, svako je, u nekom smislu, izgubio. Srbija je nešto izgubila, ali je na gubitku i region u celini. Srbija je veliki igrač. To je najveća zemlja u regionu"; istakao je Bilt.

 

Španija, predsedavajuća EU, priprema konferenciju EU – zapadni Balkan "sa idejom da sve strane učestvuju na tom skupu u duhu dobre međusobne saradnje", izjavio je sinoć u Briselu Moratinos, dodajući da će datum održavanja tog skupa uskoro biti utvrđen, preneo je radio Slobodna Evropa.

 

Komentarišući najave španskog šefa diplomatije da će krajem maja ili početkom juna Španija, kao predsedavajuća EU, u Sarajevu organizovati sastanak na viskom nivou EU – Zapadni Balkan, Karl Bilt ocenjuje da EU mora kao prvo i osnovno da unapred reši pitanje prisustva svih zemalja iz regiona.

 

Upitan da li je u ovom trenutku moguće okupiti sve lidere sa Zapadnog Balkana na jednom mestu, Bilt je istakao da "postoje različiti načini da se taj problem reši."

 

"Pored činjenice da svi moraju da budu prisutni, evropska konferencija posvećena Zapadnom Balkanu mora da donese i konkretne rezultate“, ukazuje Karl Bilt. Zato se, prema njegovim rečima, unapred mora usaglasiti jasna poruka, sadržaj i politika.

 

Ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos izjavio je da na konferenciji Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, koja treba da bude održana u maju ili junu u Sarajevu, treba da se okupe sve strane, uz uvažavanje međunarodnog prava i svih osetljivih pitanja.

 

"Mi ćemo na taj način pripremiti ovaj skup na visokom nivou i smatram da će nam poći za rukom da okupimo sve strane", rekao je Moratinos novinarima.

 

Prema njegovim rečima, cilj predsedništva EU jeste da svi učesnici konferencije budu u prilici da iznesu svoja mišljenja i stavove i nastave putem približavanja EU, uz jačanje odnosa i saradnje u regionu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here