commons.wikimedia/দেবর্ষি রায়
Glavni grad Finske Helsinki

Koji su najpošteniji gradovi na svetu? Onlajn platforma Reader’s Digest sprovela je globalni društveni eksperiment i otkrila gde imate najbolje mogućnosti da vratite izgubljeni novčanik.

Novinari onlajn platforme Reader’s Digest sproveli su eksperiment i namerno su izgubili 192 novčanika širom sveta.

U svaki su ubacili ime sa brojem mobilnog telefona, porodičnom fotografijom, kuponom i vizitkartom i gotovinom od 50 dolara.

Zatim su u svakom od 16 odabranih gradova namerno izgubili novčanike, ostavljajući ih ili u parkovima ili u tržnim centrima. I kakav je bio rezultat?

Helsinki, Finska

U 11 od 12 slučajeva novčanik je vraćen. Jedan od onih koji su pronašli izgubljeni novčanik rekao je: “Finci su pošteni po prirodi. Mi smo mala, tiha, blisko povezana zajednica. Imamo dosta korupcije i ne nosimo crvene mašne”.

Mumbaj, Indija

U 9 od 12 slučajeva, novinari su vratili novčanike čak i u Indiji. Dvadesetsedmogodišnji video montažer, koji je vratio jedan od novčanika vlasniku, uveren je da je poštenje suštinska vrednost.

Budimpešta, Mađarska

U glavnom gradu Mađarske novčanik je vraćen u 8 slučajeva od 12. Jedna od onih koji su to pronašli bila je 17-godišnja devojka koja ima iskustva sa ovim: “Sećam se da sam bila u autu kada je moj otac primetio novčanik pored puta. Kada smo došli do vlasnika, bio je veoma zahvalan: bez papira u novčaniku, morao bi da odloži venčanje.”

Njujork, SAD

Čak i u Velikoj jabuci novčanik je vraćen vlasniku u 8 slučajeva od 12 slučajeva. Državni službenik iz Bruklina pronašao je novčanik u blizini gradske kuće i vratio ga uz obrazloženje da su Njujorčani daleko od nepoštenja: “Svi kažu da su Njujorčani neprijateljski raspoloženi, ali su zaista fini ljudi.”

Moskva, Rusija

Moskovljani su takođe svrstani među najpoštenije, vratili su novčanik u 7 slučajeva od 12. “Roditelji su me vaspitali kao poštenu i pristojnu osobu”, rekao je jedan od Moskovljana koji je pronašao novčanik i dodao: “Uveren sam da treba da pomognemo ljudima.”

Amsterdam, Holandija

Takođe, u glavnom gradu Holandije, u 7 slučajeva novčanik je našao put do vlasnika.
Na primer, 42-godišnja stanovnica Amsterdama primetila je da je novinarka ispustila novčanik na putu do supermarketa – čekala je da joj uđe u trag pre nego što ga je vratila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here