Na prstima do Roterdama

0

Jelena, Elena, renata i Natali (sleva na desno)
 

Natali Vauer, mlada balerina srpskog porekla, koja je samo pre nekoliko dana primljena na jednu od najboljih svetskih akademija za ples u Roterdamu htela je da pred brojnom publikom zahvali svojoj profesorki Renati Leković na trudu i podršci, dok su Renatu u potpunosti savladale emocije i nije uspela da prozbori ni reč.
 

Retko se koja balerina vine u orbitu slave kao Natali Vauer. Baletom je počela da se bavi kad je imala samo tri godine, a pre šest godina je otkrila ljubav prema modernom plesu. Renatina škola je podstakla njen smisao za glumu i izražajnost u plesu.
 

– Posle završene srednje baletske škole Natali je mogla da radi u pozorištu ili baletu, ali ona nije htela da se zaustavi na tome – objašnjava Renata uspeh svoje učenice.

 

Ruske pohvale

Iza bine velike pozornice Ruskog doma bilo je isto toliko živo kao i na njoj. U toku programa su najmlađi učesnici goreli od nestrpljenja da nastupe, a po završetku koncerta Renata Leković nije mogla da se odbrani od čestitki za svoj pedagoški rad. Elena Šemčušina, ruska balerina starije generacije, koja je bila predavač kod čuvene Vaganove, prišla je i kratko joj rekla: "Renata, napravila si pravi bombon!"

Umesto toga, konkurisala je na poznatoj igračkoj akademiji "Kodarts" u Roterdamu, koja traje četiri godine i na kraju se dobija fakultetska diploma u plesu. Od oko 80 prijavljenih kandidata primljeno je 12, među njima i Natali Vauer. Ove studije se u baletskom svetu već smatraju ogromnim uspehom, jer automatski otvaraju vrata najvećih plesnih grupa.
 

Natali je svakog dana vežbala do kasno uveče, a posle toga je noću učila za redovnu nastavu u gimnaziji. Ovo je Renatina druga učenica kojoj se smeši svetska karijera, a koliko je teško doći do vrha znaju samo oni koji su probali, među njima i sama Renata.
Balet, međutim, nalazi uvek nove poklonike, posebno među devojčicama zaljubljenim u graciozne pokrete i tutue (haljinice od tila).

 

Primer za to su još dve učenice iz Renatine škole, Elena Leković i Jelena Radić. Elena je Renatina 13-godišnja kćerka koju "majka nije uspela da odvrati od baleta", kako kaže uz osmeh. Ona i 15-godišnja Jelena Radić već 10 godina uče balet i žele da se u životu bave plesom, "svejedno da li klasičnim ili modernim". Ovaj koncert bio je generalna proba uoči ispita u školi"Lujo Davičo". Za nekoliko godina i one će možda krenuti istim putem kao Natali, koji od Berlina do Roterdama vodi preko Beograda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here