Na slavi i braća

0

Sa dečje predstave "Sveti Sava i golubica"

Osim njih, gosti su bili i ruski sveštenik zagranične crkve protojerej Andrej Sikojev i jerej Petar Dajković.

Ugledni gosti

Među gostima na slavi hrama Svetog Save bili su i otpravnik poslova ambasade Srbije Milan Gojković, sekretar ambasade BiH Mile Nikolić, profesor evangelističke teologije dr Hans Diter Depman, Sonja Ejper, član jermenske crkve, a ujedno i član Ekumenskog saveta Berlin-Brandenburg i dr Aleksander Arnot u ime evangelističkog sabornog hrama "Berliner Dom".

Pošto su osveštali slavsko žito i kolače, sveštenici su zajedno sa vernicima izlomili i podelili slavske kolače.

 

Slavlje je potom nastavljeno u crkvenoj sali uz sam hram, gde je ruski sveštenik Andrej Sikojev pozdravio svoju pravoslavnu braću i čestitao im izbor novog patrijarha Irineja.

 

– Svi ruski pravoslavni vernici se raduju i prenosim Vam blagoslove iz Moskve za izbor novog patrijarha.

 

Patrijarh Pavle je bio svetac među ljudima, a sada se na nebu moli za patrijarha Irineja i sve pravoslavne vernike, rekao je otac Andrej, a 

 

Galerija slika

Crkvena sala je odnedavno ukrašena fotografijama fruškogorskih manastira, koje je uradio, uramio i poklonio hramu na Vedingu Miloš Vukolić.

Otac Veljko pozvao je parohijane da kad god imaju priliku i sami naprave slike zadužbina i crkvi iz svog zavičaja i tako obogaćuju ovu galeriju.

onda su svi zajedno zapevali "Mnogaja ljeta" za novog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Kao i ranijih godina i ovoga puta se više vrednih ruku prihvatilo da organizuje proslavu u crkvi Sveti Sava. Bilo je čak petnaestoro kumova: Snežana Gačić, Zorica Stjepanović, Verica Ristić, Melita Vukadinović, Dana Savić, Slobodanka Bukilić, Gordana Stolić, Mara Jović, Mileva Ilić, Javorka Radosavljević, Pelka Perović, Miroslava Šurina, Milan Topalović, Radosav Stanković i Milovan Đokić.

Ova hramovna slava je inače samo deo bogatog Svetosavskog programa obeležavanja ovog praznika u berlinskoj parohiji. Kao i u crkvi u Tempelhofu, tako su pre par dana i učenici Srpske škole pri hramu u Vedingu izveli predstavu "Sveti Sava i golubica", koju je pripremila učiteljica Stanislava Barać, nakon čega su deci podeljeni paketići.

Kruna svetosavskog slavlja je sutrašnja tradicionalna narodna proslava za preko hiljadu ljudi. U programu učestvuju berlinski folklori, pevači i muzičari, a gost večeri je Mitar Mirić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here