Osnivanje “Dijaspore Srba Republike Srpske”

0

Sastanak inicijativnog odbora

Ovo je odlučeno na sastanku inicijativnog odbora za osnivanje pomenutog udruženja koji je nedavno održan u prostorijama Srpskog demokratskog kluba u Minhvilenu, kojem je prisustvovalo 17 članova pomenutog odbora iz raznih zavičajnih udruženja na čelu sa "idejnim vođom", Radenkom Simićem, inače predsednikom Udruženja Prnjavorčana.

Na početku skupa bilo je rasprave o imenu budućeg udruženja, ali su se na kraju svi složili da ga krste kao "Dijaspora Srba iz Republike Srpske".

Podrška prijatelja

Sastanku u Minhvilenu prisustvovao je i Miško Korać, predsednik SKK "Nikola Tesla" iz Ustera, koji već dve decenije neguje saradnju sa ljudima iz Republike Srpske. U to ime on je pozdravio i podržao ovu inicijativu za novo zemljačko udruživanje.

– Da bismo omasovili ovo novo udruženje, u upravi bi trebalo da budu predstavnici svih zavičajnih udruženja iz RS koja postoje ovde u Švajcarskoj. Tražićemo njihove adrese i telefone da bismo stupili s njima što pre u kontakt – kazao je Radenko Simić.

 

 

– Koliko znam, u Švajcarskoj su aktivna zavičajna udruženja Prnjavorčana, Grahovljana, Koprivljana i još neka. U ovoj zemlji postoje i brojni propisi u ovoj oblasti organizovanja koje moramo da ispoštujemo kada budemo donosili odluke i akte – upozorio je Simić.

– Moramo biti veoma mudri i privući sve ljude, a to zavisi isključivo od nas i našeg truda. Ima dosta naših zemljaka koji nigde nisu učlanjeni, ali su i pored toga veoma aktivni i obrazovani, pa bi kao takvi mogli puno da pomognu našem udruženju – kazao je Stojan Stevanović, predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj.

 

Radenko Simić, Blažan Kojić i Stojan Stevanović

Inicijativni odbor je odlučio da u Upravi budućeg udruženja bude najmanje devet članova, pa možda i više, u zavisnosti od toga koliko bude zavičajnih, kulturnih, sportskih i privrednih udruženja njihovih zemljaka na tlu Švajcarske.

 

 

Marinko Vukajlović je zadužen da prikupi adrese i telefone Srba iz RS i cele BiH kako bi stvorio "bazu podataka" i pravovremeno, detaljno obavestio sve njih o predstojećoj skupštini (pošto o tome saznaju iz ovog izveštaja na stranicama "Vesti"). Predloženo je i da se putem Interneta, TV-a, mejlova i medija najavi osnivačka skupština, a da na aprilski skup bude pozvan i Milorad Dodik, premijer RS.

Sledeći sastanak Inicijativnog odbora zakazan je za 28. februar u 14.00, takođe u diskoteci "Pink" u Baru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here