Kosovo online

Zamenik premijera Severne Makedonije Artan Grubi izjavio je za Kljan Kosova da Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je predložio premijer Albanije Edi Rama, ima podršku zemalja EU i SAD.

On je naveo da “imamo garancije da ni u jednom obliku Republika Srpska neće biti dozvoljena na Kosovu”.

– Postoji podrška Pariza, Vašingtona, Berlina i Brisela… Imamo snažne garancije Vašingtona, Brisela i svih prijateljskih zemalja, i nećemo ostaviti Kosovo ni u jednom trenutku na cedilu – naveo je Grubi.

On je rekao i da njegova zemlja ima dobre odnose sa Albanijom i Crnom Gorom, dok je komunikacija sa Kosovom nedovoljna.

– Naši odnosi sa Albanijom su odlični. Politika Severne Makedonije ima uticaja u regionu i to se videlo kada je potpisan sporazum sa Albanijom o granici, o luci koja će se graditi u Strugi, o izgradnji pruge od Kirčove do nove luke koja se gradi u Draču, ali i po pitanju izgradnje električnih provodnika od Manastira do Elbasana – rekao je Grubi.

Isto, kaže, važi za odnose sa Dritanom Abazovićem, odnosno Crnom Gorom, kao i sa “preševskom dolinom”, jer su redovne konsultacije sa Šaipom Kamberijem i drugim čelnicima.

– Ali, to isto ne važi za odnose sa Kosovom. Komunikacija sa Kosovom nema isti intenzitet kao sa drugim državama koje vode Albanci. Možda zbog posvećenosti kosovskih institucija i vlasti i dijalogu i otvorenom pitanju sa Srbijom, komunikacija nije tako intenzivna kao sa drugima, iako smo nudili svaki naš kapacitet na svakom forumu, bilo regionalnom ili kontinentalnom i ponudili smo da budemo u potpunosti na usluzi institucijama Kosova – rekao je Grubi.

On je preneo da su danas vlade Severne Makedonije i Kosova, usaglasile tekst za integrisane prelaze.

– Veoma sam srećan što smo posle skoro dve godine usaglasili tekst sporazuma o postavljanju “one stop shop” na prelazu sa Kosovom. Integrisani prelazi, sa samo jednom kontrolom bilo da ulazite ili izlazite sa Kosova – rekao je Grubi.

Danas je usaglašen tekst, sledi potvrđivanje u vladama u Skoplju i Prištini, kako bi ga potpisali ministri Svečlja i Spasovski, a Grubi je dodao da se očekuje da sporazum stupi na snagu u januaru naredne godine.

3 COMMENTS

  1. Problem je sto Vucic sve prihvata sta mu i EU i SAD pod nos stave, tu je najveci problem!

  2. Замислите како је то лицемерно
    албанска војска је ратовала за учк заједно са НАТО
    И сад на отетој земљи Србској албанци би да пишу како то Срби треба да постоје у назови албанској држави Косово и Метохија
    Срамота за нашу власт која само гледа да се додвори западу тј НАТО

    🇷🇺☦️🇷🇺

  3. Албанија је мјењача Србска презимена Србима у албанији
    Зар они треба нешто да одреде на теририторији Србије
    🙏🏻☦️☦️☦️🙏🏻
    Спаси нас овог зла Господе Боже

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here