Nagrađen za klanje vojnika JNA

0

Juče su navršene 23 godine od ubistva 13 i ranjavanja četiri pripadnika aktivnog i rezervnog sastava JNA na Koranskom mostu kod Karlovca. Oni su se predali i odložili oružje kada ih je napala uniformisana grupa maskirana fantomkama.
Dokumentaciono-informacioni centar Veritas podseća da su 21. septembra 1991. godine pripadnici MUP Hrvatske i Zbora narodne garde u Karlovcu ispred mosta na Korani zaustavili dva vojna kamiona u kojima su se iz kasarne Mekušje u kasarnu Logorište prevozili pripadnici aktivnog i rezervnog sastava JNA. Oni su nakon pregovora i obećanja da će biti pušteni odložili oružje.

Na mestu zločina: Mihajlo Hrastov
 

Čim su stupili na most započet je krvavi pir zločinaca.
Ubijeno ih je 13, od čega je nekoliko zaklano dok su ležali, a većina hicima iz automatskog oružja. Od četvorice preživelih, trojica su se, uključujući teškog ranjenika, spasli skokom sa mosta. Četvrti se u toku noći, takođe teško ranjen, izvukao ispod mrtvih saboraca.
Iz Veritasa podsećaju da je za ovaj zločin pod pritiskom međunarodne zajednice Okružno tužilaštvo u Karlovcu maja 1992. godine podiglo optužnicu protiv Mihajla Hrastova, pripadnika takozvane posebne jedinice Policijske uprave Karlovac. On je tri puta oslobođen od optužbe, a Vrhovni sud Hrvatske 2012. godine osudio ga je na četiri godine zatvora, iako je za to delo zaprećeno minimum 10 godina.
– Izrečena kazna mogla bi se protumačiti i kao nagrada Hrastovu za preuzimanje odgovornosti za zločin, pošto priznaje da je sve pripadnike JNA sam likvidirao, i to pravda nužnom odbranom. Naime, izvedeni dokazi, iskazi četvorice preživelih i nalaz veštaka ukazuju da su ubijala najmanje trojica maskiranih – naglašavaju iz Veritasa.
To udruženje podseća da "demokratska" Hrvatska i njeno pravosuđe ni 23 godine od zločina ne razmišljaju o proširenju optužnice.

 

Bruka od sudstva
Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji apelovala je na Tužilaštvo za ratne zločine da traži od Hrvatske da proširi optužnicu za zločin na Koranskom mostu.
Predsednik Koalicije Miodrag Linta naglasio je da je presuda Hrastovu izrečena nakon 20-godišnjeg postupka i da je to jedan u nizu primera koji potvrđuju da je hrvatsko pravosuđe pristrasno i nepravično.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here