pixabay.com

U kasnim dvadesetim i ranim tridesetim, nažalost, rast kostiju prestaje. Međutim, iako je vaša koštana masa dostigla vrhunac do 30. godine, još uvek možete mnogo da uradite da sprečite njen gubitak.

Među brojnim navikama u ishrani koje mogu da ubrzaju gubitak koštane mase, postoji jedna navika koja može prouzrokovati štetu a da vi toga niste ni svesni: nedovoljan unos kalcijuma i vitamina D. Ova dva hranljiva sastojka su veoma važna za jake, zdrave kosti.

Nedostatak njihovog unosa može nastati kada osoba odluči da sve mlečne proizvode, koji su dobri izvori i kalcijuma i vitamina D, zameni biljnim alternativama koje nisu obogaćene sa ova dva važna hranljiva sastojka. Takođe, i kada čovek često konzumira crveno meso umesto ribe, koju treba jesti dva do tri puta nedeljno i koja je takođe bogata vitaminom D.

Koliko je kalcijuma potrebno?

Preporučeni dnevni unos kalcijuma za odrasle je 1.000 miligrama dnevno. Ova količina se povećava na 1.200 miligrama dnevno za žene nakon 51 godine.

Da biste to ispunili, preporučuje se da svakodnevno u svoju ishranu uključite namirnice bogate kalcijumom, kao što su mleko, tofu, sardine, jogurt… Ako ne možete da zadovoljite svoje potrebe samo hranom, raspitajte se kod lekara o dodatnom unosu u obliku suplemenata za održavanje zdravlja vaših kostiju.

Ništa bez vitamina D

Važno je znati da bez vitamina D telo ne može da koristi kalcijum koji unosite da ojača kosti. Vitamin D je jedinstven jer telo može da ga proizvodi izlaganjem suncu, ali zbog vremena provedenog u zatvorenom prostoru i smanjene sposobnosti da proizvodi vitamin D kako starimo, ponekad postaje neophodno da dobijete dodatni vitamin D kroz hranu i suplemente, što će pomaže u dostizanju preporučenih 15 mikrograma vitamina D dnevno.

Kako starimo, preskakanje hrane bogate kalcijumom i vitaminom D može ubrzati gubitak koštane mase i povećati rizik od osteoporoze i preloma, pa je važno da obratite pažnju na ishranu, piše Eat This, Not That.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here