Najmanja beba “teška” samo 275 g

0

 

Pet dana posle rođenja: Više liči na fetus nego na novorođenče

 

 

 

Doktori veruju da prevremeno rođene bebe koje imaju ispod 350 g ne mogu da prežive zbog svoje sićušnosti i nerazvijenosti organizma, ali čuda su se ipak dešavalo, što je zabeležila i moderna medicina. Međutim, ovaj dečak je pobio sve rekorde. Da bi se shvatilo koliko je zapravo mali zaislite "Milka" čokoladu od 300 grama. E, pa on je još 25 g lakši.

 

Tek ove nedelje, sedam meseci od rođenja, dečak je prvi put otišao kući pošto su doktori odlučili da je dovoljno jak da izdrži vanbolničke uslove. Sve do polaska kući 24 sata dnevno bio je u inkubatoru, privezan za infuziju koja ga je snabdevala hranom, cevčice za disanje, monitor koji mu je pratio rad srca, kateter i još nekoliko naprava koje su svakog dana pratile rad njegovih vitalnih organa.

 

Dečak pred polazak kući: Dužina crvene olovke pored njega je raspon između ramena i kukova  

 

"Bio je najranjiviji dok su mu organi bili nerazvijeni. Sada je težine kao svaka normalna beba i u svakom smislu zdrav. Rekao sam roditeljima da je ova beba pravi borac i da će preživeti sve ovo. I uspeo je“, ponosno je rekao doktor Štefan Siliger, stručnjak za prevremeno rođenu decu, a koji se brinuo i o ovom dečaku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here