Najneobičnija jezera na svetu

0

Svako jezero na svetu ima svoju priču, razlikuje se od drugih po obliku, boji vode, nastanku, legendama. U svetu postoji tri miliona jezera, a mnoga od njih opisana su kao čuda prirode od kojih zastaje dah. Većina jezera su nastala kroz gigantske erupcije vulkana koje su zatrpale cele civilizacije, zatim zemljotresom, uraganom, cunamijem, poplavama, munjama, smrzavanjem, ekstremnom toplotom. Ima jezera koja su smrtonosna, pošto su uglavnom zatvorene vodene površine i samoodrživi ekosistemi, sa neviđenom sposobnošću da razviju živa bića kakvih nema nigde drugde na planeti. Neka nas mame svojom lepotom, koja je smrtonosna, pa je najbolje posmatrati ti ih sa obale.

1. BOILING

Paklena voda

Uzavrelo jezero Boiling na ostrvu Dominika, na Karibima, neprestano vri, tako da niko ne može tačno ni da mu izmeri temperaturu. Naučnici veruju da je direktno povezano s vulkanskom magmom. Jezero je duboko 60 metara i ključa non-stop. To nije topla voda za brčkanje, jer odavde mogu da izađu samo kuvani pilići. Na krajevima jezera temperatura vode je u proseku 90 stepeni Celzijusa. Nikome još nije uspelo da izmeri centar jezera. Oko vode su postavljena upozorenja na sve strane, stene su klizave i zato ne treba prilaziti vodi. Jedan od turista je čak otišao korak dalje, skuvao je jaja za doručak u jezeru. Jaja su pocrnela, ali su bila ukusna. Niko od naučnika zasad ne može da opiše ovaj fenomen.

2. VIKTORIJA

Iznenadni gromovi

Viktorija, ogromno jezero koje se prostire na površini od 70.000 kvadratnih kilometara između Ugande, Tanzanije i Kenije, predstavlja drugi najveći na svetu izvor sveže vode u Africi, a ujedno i glavni rezervoar reke Nil. U njemu se nalazi i fantastični arhipelag od više od 80 ostrva. Međutim, ono predstavlja i veliki rizik i proglašeno je za najopasnije jezero na svetu. Naime, prema lokalnim zvaničnicima, oko 5.000 ljudi pogine svake godine na jezeru jer čamci mogu lako nestati u vrtložnim talasima koji se formiraju na jezeru zbog njegove čudne mikroklime. Jezero je toplo, pa velika vlaga, a stvara oblačnost, pa iznenada nastaju iznad jezera olujne grmljavine koje su nepredvidljive.

3. DUNHUANG

Pustinjska oaza

Neobično jezero u obliku polumeseca Kinezi zovu Iueijakuan ili Dunhuang. Prelepo čudo prirode se nalazi šest kilometara južno od grada Dunhuang u Kini. Usred pustinje nalazi se jezero i oaza oko njega. Voda ovog pustinjskog jezera je toliko čista i bistra da izgleda kao smaragdni dragulj u pesku. Prema merenjima iz 1960. godine, prosečna dubina jezera bila je 4-5 metara, s maksimalnom dubinom od 7,5 metara. U sledećih 40 godina jezero se neprestano smanjivalo. U ranim 90-im njegova maksimalna dubina bila je samo 1,3 metra. U 2006. godini lokalna vlast uz pomoć države je počela da puni jezero, koje od tada svake godine postaje veće i dublje. Jezero i pustinja su vrlo popularni među turistima, koji dolaze do oaze na kamilama.
 

4. NATRON

Okamenjene ptice

U Tanzaniji se nalazi smrtonosno jezero. Sve životinje koje padnu u njega pretvara u kamen. To je jedna od najneobičnijih vodenih akumulacija na Zemlji, poznata kao kameno jezero. Radi se o tome što zahvaljujući hipertrofiranoj baznoj sredini vode (9,5 – 11 pH), prosečnoj temperaturi od 60 stepeni Celzijusa i relativnoj plitkosti (najdublje mesto jedva dostiže tri metra), stvaraju se jedinstveni uslovi da se u kamen pretvori sve što u njega dospe. Zato se životinje trude da zaobilaze to mesto, ali ako im se desi da urone u crvene vode Natrona, čeka ih smrt. Njihova tela se pokrivaju slojem minerala koji postepeno prelaze u čvrsto stanje i pretvaraju ostatke u kamen.

5. MASTILjAVO JEZERO

Rezervoar tinte

Mastiljavo jezero koje se nalazi nedaleko od grada Sidi Bel Abes u Alžiru je jedno od najneobičnijih jezera na svetu, jer ono se ni više ni manje sastoji od pravog pravcatog mastila, koje se može kupiti u alžirskim knjižarama. Radi se o hemijskom sastavu reka koje se ulivaju u jezero, koje sadrže gvožđe i organska jedinjenja. Vekovima oko ovog jezera plele su se razne legende. Čuvena je priča o dva blizanca koje su u detinjstvu razdvojili roditelji. Jedan je ostao sa ocem, a drugi sa majkom. Braća su tako žalila jedan za drugim, da se Bog smilovao naučio ih da čitaju i pišu, a kako njihova pisma nikada ne bi prestala da stižu, napunio je jezero pored kojeg su živeli mastilom.

6. JEZERO SMRTI

Tajna mafije

Sicilijansko Jezero smrti smatra se jednim od najotrovnijih i najopasnijih na Zemlji. Njegov hemijski sastav sadrži rekordnu količinu sumporne kiseline koja stalno stiže u njega od dva podzemna izvora na dnu. Turiste posebno fasciniraju priče o sicilijanskoj mafiji koja je doslovno našla način da krije dokaze u vodu, oslobađajući se tela svojih žrtava bacanjem u jezero. Da li je tako ili nije, ne zna se. Međutim, u svakom slučaju jaka kiselina jezera razjeda sve što u njega dospe. To je razlog što ni kopnenih životinja, ni ptica, pa ni riba nema u ovom jezeru.

7. MEKENZI

Kišnica na ostrvu

Jezero Mekenzi u Australiji, nalazi se na Frejzerovom ostrvu, oko 130 km dugom peščanom jezičku koji zalazi u koralno more, i puni se isključivo kišnicom. Njegove peščane plaže dugačke su 120 kilometara. Kristalno jasna voda više liči na more nego na jezero. Budući da je u pitanju kišnica, voda je toliko kisela da u jezeru ne opstaju nikakve biljne niti životinjske vrste. Zbog kristalno čiste vode i nanarušene divljine koja ga okružuje, deo je svetske prirodne baštine i veoma je privlačno za turiste.

8. LAGUNA KOLORADA

Crveno-belo jezero

Laguna Kolorada ili Crvena laguna je plitko slano jezero koje se nalazi u jugozapadnom delu Bolivije, blizu granice sa Čileom. Jezero pripada andskom nacionalnom rezervatu faune Eduardo Abaroa, a nalazi se na nadmorskoj visini od oko 4.000 metara. Crvene alge i drugi mikroorganizmi daju jezeru narandžasto-crvenu boju, a mala ostrva kristalnobele soli, koja se nazivaju boraksi, stvaraju savršen i idličan kontrast. Osim turista, ovo jezero redovno posećuju i Džejmsovi flamingosi.

9. RETBA

Ružičaste alge

Ovo neobično jezero zbog svoje roze boje više podseća na milkšejk od jagode ili voćni jogurt. Nalazi se u Senegalu, 35 kilometara od glavnog grada Dakara. Površina jezera Retba je tri kvadratna kilometra, a zbog visoke koncentracije soli u njemu se kao i u Mrtvom moru lako pluta. Roze boja vode potiče od alge Dunaliella salina koja proizvodi roze pigment i koja uspeva da živi u izuzetno slanoj vodi. Boja jezera je naročito izražena u sušnom periodu, a intenzitet boje zavisi od doba dana.

10. MRTVO MORE

Raj za neplivače

Mrtvo more i u Izraelu i Jordanu deset puta je slanije od bilo kog drugog jezera na planeti. Ovo jezero leči kožu i zglobove, a nalazi se 422 metra ispod površine mora, što njegove obale čini najnižom površinom na Zemlji. Njegova voda ima veliku gustinu što za posledicu ima otežano plivanje u njoj. Međutim, umesto plivanja možete da se zavalite kao na kauču i čitate novine, voda će vas bez ikakvih problema održavati na površini.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here