Najstarije pozorište u Srbiji slavi 175. rođendan

0

 

Knjaževsko-srpski teatar proslaviće 175. rođendan
 

 

Dobitnik ovogodišnje Statuete Joakim Vujić za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti je beogradski scenograf i profesor Miodrag Tabački, dok je odlukom žirija prsten sa likom Joakima Vujića dodeljen teatrologu Dragani Bošković iz Beograda za afirmaciju kragujevačkog teatra u zemlji i inostranstvu.

 

Priznanja će biti dodeljna posle izvođenja predstave Đorđa Milosavljevića "Kontumac" u režiji Žanka Tomića, koja govori o vremenu Miloša Obrenovića i Joakima Vujića i istorijskim događajima iz tog perioda.

 

Tokom dana predstavnici Knjaževsko-srpskog teatra i Dramatično kuklen teatra iz Vrace u Bugarskoj potpisaće protokol o saradnji, dok će u večernjim satima biti promovisana monografija "Mirko Babić", posvećena prvaku Knjaževsko-srpskog teatra i dobitniku Statuete Joakim Vujić 2009. godine.

 

Takođe, u holu kragujevačkog pozorišta biće otvorena i nova izložbena postavka posvećna Joakimu Vujiću, osnovaču tog pozorišta.

 

Kako je najavljeno, ministar kulture će, pre promocije monografije, izvođenja predstave i dodela priznanja, govoriti na konferenciji za novinare u Skupštini grada Kragujevca, na kojoj će učestvovati i predsednik kragujevačke Skupštine Saša Milenić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here