pixabay

Članovi Saveznog parlamenta i drugi nosioci javnih funkcija dobiće povećanje plata od četiri odsto, što je najveće povećanje u poslednjih deset godina, koje je dodelio Nezavisni tribunal za naknade.

Odlukom će se osnovna plata poslanika uvećati sa 217.060 na oko 225.742 dolara, ili oko dve trećine prosečne zarade radnika sa punim radnim vremenom.

S obzirom da premijer prima 160 odsto plus na osnovnu platu poslanika, plata Entonija Albanezea će otići na 586.929 dolara, dok opozicioni lider dobija dodatnih 85 odsto, tako da će Piter Daton dobiti 417.623 dolara.

U saopštenju, nakon odluke od ponedeljka, Tribunal za naknade je rekao da je svestan da su povećanja plata koje je naložio tokom protekle decenije bila konzervativna, uključujući zamrzavanje plata sa nultim povećanjem u 2020. i 2021. i samo 2,75 odsto u julu 2022.

S obzirom da je stopa inflacije dostigla vrhunac od 7,8 odsto u decembru, i kako se predviđa da će ostati na oko šest odsto u 2023.-24, političari i nosioci javnih funkcija poput mnogih Australijanaca i dalje primaju realno smanjenu plata uprkos nominalnom povećanju njihovih plata.

Nosioci javnih funkcija dobiće povećanje plata retroaktivno, od 1. jula, ali će povećanje plata poslanika stupiti na snagu tek od 1. septembra.

Tribunal je naveo da je od 2014. povećao plate nosiocima javnih funkcija za 14,75 odsto, dok su povećanja plata u javnom i privatnom sektoru generalno iznosile oko 23 odsto tokom tog perioda.

Prema rečima Tribunala, povećanje plata je bilo neophodno kako bi se „obezbedila konkurentna i pravična nadoknada, koja odgovara odgovornosti i iskustvu koje se zahtevaju za te uloge, i koja je dovoljna, da privuče i zadrži ljude tog kalibra“.

S obzirom na to da nosioci javnih funkcija se ne prihvataju imenovanje na osnovu toga što će novčana nadoknada biti određena na nivou privatnog sektora, Tribunal je primetio da je njihova plata niža te da treba da se poveća „kao priznanje za javnu službu koju obavljaju nosioci funkcija“.

Usklađivanje plata

Australijski biro za statistiku je sezonski uskladio godišnji indeks plata, i on je u junu 2023. porastao za 3,1 odsto u javnom sektoru i 3,8 odsto u privatnom sektoru.

Komisija za pošteni rad je u junu naložila povećanje minimalnih plata za radnika za 5,75 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here