Najveće zablude koje ste imali o planeti Zemlji

0

Mont Everest se izdiže na stranu a ne uvis

 

U nastavku vam donosimo 10 zabluda o Zemlji koje će vas iznenaditi, a možda čak i ispraviti u nekim, očito pogrešnim zaključcima.

 

1. Mont Everest se kreće na stranu, a ne uvis
Mont Everest je vrh najviše planine iznad nivoa mora, Himalaja, a koja je nastala pre više od 50 miliona godina kada je Indijski podkontinent krenuo na sever. Mont Everest se danas više ne izdiže u visinu, već u stranu, severoistočno, i to 42 milimetra godišnje.


2. Mauna Loa je najviša planina na svetu
Od svoje najniže do najviše tačke, ova planina smeštena na Havajima je viša od 10.200 metara, a samo je polovina planine iznad površine vode, dok je ostatak u Tihom okeanu.


3. Tornado je zapravo nevidljiv

Tornado je zapravo nevidljiv
 

Iako ga uvek vidimo, tornado je zapravo nevidljiv. Ono što mi vidimo je smeće, prašina i zemlja koja se nalazi u vrtlogu i tako samoj pojavi daje vidljiv oblik.


4. Oblaci su teški i po nekoliko tona
Mislite kako su oblaci lagani kao perce? Grešite. Oblaci mogu težiti i do 500 tona, a razlog zbog kog mogu tako bezbrižno leteti na nebu je drugačiji pritisak u visinama.


5. Zemlja ima magnetna tornada
Naučnici su uspeli da dokažu kako su magnetna polja Zemlje i Sunca međusobno povezana i otprilike svakih 8 minuta stvaraju magnetna tornada. Međutim, srećom, Zemljina je atmosfera tako čvrsta da za nas nema straha.


6. I kamenje živi
Da li ste ikada bili sami u šumi i imali osećaj kao da niste sami? Ne brinite, iako nemaju oči i uši, i kamenje je dom bićima koja mogu živeti duboko ispod površine zemlje. Ne treba im ni hrana ni voda, a često im je i samo kamenje izvor hrane.

 

7. Švajcarska se diže i spušta čak 25 centimetara svakog dana
Naravno da znate kako Sunce i Mesec utječu na nivo vode, tj. kako dolazi do plime i oseke. Ali slična se stvar događa i sa delovima kontinenata. Naučnici su uspeli da izmere kako se cela Švajcarska dnevno može podići i spustiti za čak 25 centimetara.

 

8. Ciklon može plesati
Kada se dva ciklona susretnu, mogu zajednički formirati neke oblike. Ovo je moguće samo kada su cikloni iste snage.

 

9. Veliki zemljotresi su spori
Da li ste ikada doživeli zemljotres? Ako jeste, onda znate kako se to dogodilo prilično brzo, koliko god se vama činilo večno. Međutim, istina nije baš takva. Zemljotres velike jačine, je u osnovi ogroman proces. Pogotovo kad ste u blizini epicentra, a ne uz prenos na televizoru…


10. Iduća erupcija supervulkana – neće biti u Jeloustounu
Iako je jedan od najvećih i potencijalno najrazornijih, vulkan u Jeloustounu neće biti naredni koji će eruptirati, već će to biti vulkan Laguna del Maule u Čileu. Pa ako volite vatromet i nije vas preterano briga za život…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here