EPA/Sergey Dolzhenko

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da će se, nakon završetka specijalne operacije u Ukrajini, pojaviti nove ružne informacije poput onih da SAD sprovode vojnobiološke aktivnosti na postsovjetskom prostoru.

– Na zapadu odlično znaju da će nastavkom borbenih dejstava, slabljenjem potencijala ukrajinske vojske, slabiti i pozicije kijevskih vlasti, a oni žele da održe ove pozicije na sve načine, jer će, ako i kada ciljevi specijalne vojne operacije budu ostvareni, na površinu isplivati ogromna količina ružnih informacija, ne samo vojnobiološka delatnost, već i mnoge druge – rekao je Nebenzja za televiziju “Rusija 1”.

On je nazvao smešnim pokušaj da se vojnobiološka delatnostiSAD u Ukrajini pobija tvrdnjom da UN to nisu potvrdile.

– To je smešno jer je vojnobiološki razvoj a priori tajna. Oni koji se bave njim nikom ne ispostavljaju račune, uključujući UN, a ni drugima – objasnio je Nebenzja.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizlazi da su SAD potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojnobiološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa, prenosi Sputnjik.

Načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Kirilov saopštio je ranije da je na teritoriji Ukrajine formirana mreža više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona.

– Sve što je bilo potrebno za nastavak američkog vojnobiološkog programa već je uklonjeno iz Ukrajine nakon početka ruske specijalne vojne operacije – rekao je Kirilov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here