Youtube/Kruna VD

Ako je vaš lekar utvrdio da imate visok holesterol, postoji nešto što možete učiniti u vezi sa tim – promenite svoju ishranu. Svakako vam u pomoć pristižu mnoge namirnice koje su prirodni borci protiv holesterola – od kojih je broj jedan crni pasulj.

Prema Kit-Tomasu Ajobu, kliničkom profesoru emeritusu na Medicinskom koledžu Albert Ajnštajn, ono što jedete može imati veliki uticaj na nivo holesterola. I za razliku od lekova protiv holesterola, on kaže da hrana ne dolazi sa potencijalno neprijatnim nuspojavama. Dakle, koja je najbolja hrana za snižavanje holesterola? Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da je to nešto što možda već imate pri ruci kod kuće, piše Eatthis.

Kako sniziti loš holesterol hranom

Postoje dve vrste holesterola: HDL, “dobar” i LDL, “loš” holesterol koji začepljuje arterije. Kada menjate svoju ishranu, ključ je da jedete hranu koja će vam pomoći da smanjite LDL holesterol, kao i da podignete HDL holesterol.

– Kada je u pitanju snižavanje holesterola, vlakna su najvažnija stvar koju možete da jedete – kaže dijetetičarka Elis Harlou. “Možete zamisliti vlakna kao sunđer koji upija višak lošeg holesterola i pomaže vašem telu da ga eliminiše.”

Kara Harbstrit, registrovana dijetetičarka i vlasnica kompanije Street Smart Nutrition, dodaje da je fokusiranje na hranu bogatu rastvorljivim vlaknima, posebno, odlična strategija. U stvari, istraživanja su dokazala da rastvorljiva vlakna mogu smanjiti nivoe LDL holesterola.

– Vlakna koja se rastvaraju u vodi, privlače i apsorbuju vodu da bi formirala supstancu nalik gelu, i tako usporavaju vreme tranzita hrane. Rastvorljiva vlakna se mogu naći u hrani kao što su ovas, ječam, pasulj, laneno seme, povrće poput prokulice i voće kao što su jabuke i pomorandže. Zato što se rastvorljiva vlakna sporo vare, vezuju se za holesterol u krvi, a pre nego što se to desi – mogu ući u cirkulaciju. Tada je u stanju da očisti holesterol iz tela, što pomaže u snižavanju LDL holesterola – ističe ona.

Najbolja hrana za holesterol je crni pasulj

Što se tiče hrane bogate rastvorljivim vlaknima, stručnjaci kažu da je crni pasulj najbolji koji možete da jedete kako biste držali holesterol pod kontrolom. Kao i najbolji ugljeni hidrati za mršavljenje – bogat je proteinima i vlaknima, a ima malo masti.

– Crni pasulj je bogat viskoznim, rastvorljivim vlaknima koja ometaju reapsorpciju žučnih kiselina bogatih holesterolom u vašim crevima“, kaže dr Džoan Saldž Blejk, profesorka ishrane na Univerzitetu u Bostonu.

– Žučne kiseline “hvataju” vlakna pre nego što ih telo može ponovo apsorbovati i na kraju se izlučuju zajedno sa vlaknima u vašoj stolici. Telo tada mora da ukloni holesterol u krvi da bi stvorilo nove žučne kiseline u jetri. I tako je smanjen nivo holesterola u krvi – kaže ona.

Osim što snižava holesterol, Blejk ističe da je crni pasulj bogat biljnim proteinima i spremanjem pasulja, možete smanjiti količinu životinjskih proteina koje konzumirate, a samim tim i zasićene masti koje podižu holesterol. Na primer, Blejk preporučuje da koristite više ove namirnice i manje mlevenog mesa ili živine u vašem sledećem loncu čilija da biste povećali količinu vlakana i smanjili zasićene masti.

Blejk napominje da je crni pasulj takođe pun kalijuma, minerala koji može pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska – što je važno jer visok krvni pritisak može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Kupovina konzerve crnog pasulja najbolja je stvar koju možete učiniti za svoje telo ako se borite sa visokim holesterolom. Niste sigurni šta da radite sa njim? Probajte da skuvate vegetarijanski omlet od crnog pasulja za doručak ili neki takos crnog pasulja i slatkog krompira koji je zdrav i za srce i za stomak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here