Pixabay.com

Prema mišljenju dijetetičarke posle svakog treninga trebalo bi da pojedete jednu voćku, ali ne bilo koju.

Banane se obično smatraju jednim od najboljih međuobroka pre treninga piše Eat This, Not That, ali dijetetičarka smatra da bi bananu trebalo imati u torbi za trening i da bi je trebalo jesti posle treninga. Razlog tome je taj što banane sadrže nekoliko ključnih hranljivih sastojaka koji su neophodni za oporavak posle treninga.

– Banane se smatraju jednostavnim ili brzo probavljivim ugljenim hidratima koji su savršeni za brz obrok nakon treninga – kaže Ejmi Gudson, sertifikovani specijalista za sportsku dijetetiku i članica odbora medicinskih stručnjaka.

Ona objašnjava da konzumiranje banane nakon svakog vežbanja može da pomogne u izgradnji mišića, sagorevanju masti i smanjenju eventualne upale koja se često javlja nakon mukotrpnog vežbanja, prenosi Index.hr.

– Tokom vežbanja sagorevate šećer kao izvor energije, a što duže i jače trenirate, to više sagorevate šećer. Taj šećer dolazi od onoga što ste jeli pre treninga, ali dok vežbate, vaše telo će početi da razgrađuje ​​glikogen ili deponuje ugljene hidrate iz jetre i mišića, kako bi održalo šećer u krvi stabilnim i pritom obezbedili energiju za potreban rad mišića“ navodi Gudson.

Ona dodaje da je nakon treninga, potrebno nadoknaditi glikogen.

– Otprilike 90 odsto ugljenih hidrata koje konzumirate neposredno nakon treninga odlazi na popunjavanje zaliha glikogena, pa se prosti ugljeni hidrati preporučuju unutar dva sata nakon vežbanja – kaže dijetetičarka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here