pixabay.com

Sardine su izuzetno hranljive i mogu se smatrati superhranom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina D i drugih važnih hranljivih materija.

Stručnjak za medicinu protiv starenja Visente Mera uvrstio ih je na svoju listu najboljih namirnica za usporavanje procesa starenja. Pored toga, drugi stručnjaci su istakli još prednosti koje ova vrsta ribe nudi.

Sardine su dobra hrana za mozak

Jedan od najkorisnijih aspekata sardina je vezan za način na koji poboljšavaju funkciju mozga i naše raspoloženje. Sardine imaju visok sadržaj vitamina B12, koji pomaže u ravnoteži nervnog sistema.

– Sardine obezbeđuju esencijalne hranljive materije za mozak i utiču na sintezu neurotransmitera koji su neophodni za održavanje dobrog raspoloženja i normalnih intelektualnih funkcija – objasnila je dr Mar Mira.

Dobre su za kosu, kožu i nokte

Farmaceut Tereza ​​Kliment tvrdi da ulja u ribi poput sardina mogu sprečiti gubitak kose.

Slično tome, stručnjak za lepotu i zdravlje Klaudija di Paolo kaže da bira masnu ribu poput sardina kako bi sprečila opadanje kose zahvaljujući visokim nivoima proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.

Važnost vitamina D

Profesor i doktor biohemije i molekularne biologije Oskar Lorenco navodi da vitamin D učestvuje u više od 200 telesnih funkcija koje utiču na niz različitih oblasti, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće.

Nedostatak vitamina D je takođe povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema i određenih kožnih oboljenja.

Da li su sardine u konzervi jednako dobre?

Iako nutricionisti skoro uvek preporučuju svežu hranu umesto konzervirane ili zamrznute, konzervirane sardine su odlična opcija, u razumnim granicama. Ali treba tražiti one koje ne sadrže višak soli i koje su u maslinovom ulju.

Nutricionista Marija Sančez objašnjava da maslinovo ulje čuva sadržaj nezasićenih masnih kiselina bolje od drugih opcija.

– Iako su sardine u konzervi zdrave, na ovu vrstu proizvoda treba gledati kao na povremenu alternativu, a ne kao na redovnu zamenu za svežu ribu – naglašava ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here