pixabay.com

U mladosti koštana masa jača i raste, ali to se s godinama menja i gustina kostiju iščezava brže nego što se obnavlja.

Zbog toga rizikujemo krhke kosti u starijem dobu, ali nisu samo godine rizičan faktor. Pol, rasa, porodična anamneza i visina takođe imaju ulogu u tome.

Dobra vest je da propadanje kostiju delimično može da se spreči, a to prvenstveno možete postići pravilnom ishranom. Doktorka Britani Dan za Eat This, Not That otkriva šta bi trebalo piti da bi kosti bile zdrave i jake.

Mleko obogaćeno vitaminima ili mlečne alternative

Dr Dan kaže da je mleko odličan izbor za zdravlje kostiju.

– Mleko sa dodatkom vitamina i minerala sadrži vitamin D, kalcijum i belančevine potrebne za zdravlje kostiju – kaže ona.

Radi se o mleku obogaćenom vitaminima i mineralima koji se inače ne mogu naći prirodno u mleku, a podjednako će korisno biti sojino mleko, ovseno, pirinčano, kokosovo i bademovo mleko.

Dodajte mlečne proizvode smutiju

Ako ne volite da pijete mleko, dodavanje mleka ili jogurta u smuti koji pripremate, imaće isti efekat. Mlečni proteini ključni su za zdravlje kostiju.

Jedite zeleno lisnato povrće

Ako baš nikako ne možete da se prisilite da pijete mleko ili njegove alternative, kalcijum možete unositi i konzumacijom zelenog lisnatog povrća.

Tu se posebno ističe spanać koji se takođe može dodati u smutije, ali i kelj.

Sok od šljiva i drugo voće

Kako objašnjava Dan, voće uspostavlja ravnotežu u digestivnom sistemu i održava nivo kalcijuma.

Voće koje je posebno korisno za zdravlje kostiju su šljive. Prema istraživanjima, šest do 12 šljiva dnevno smanjuje upalne procese i doprinosi zdravlju kostiju.

Dobar izvor kacijuma je i sok od pomorandže s kojim ćete dobiti i dovoljno vitamina C.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here