Sinusi su šupljine unutar kostiju lica i lobanje. Ispunjeni su vazduhom i obloženi tankom sluzokožom. Njihova glavna funkcija je održavanje vlažnosti u nosu i zadržavanje bakterija i prljavštine, kako ne bi prodirale dublje u organizam. Naime, sinusi su povezani sa nosem uzanim kanalićima kroz koje se luči sluz napolje, a uvlači vazduh unutra.

Takođe, imaju važnu ulogu u povećanju rezonance glasa, izolaciji očiju i zuba od naglih promena temperature. A pojedini stručnjaci smatraju da su oni zaslužni i za smanjenje težine lobanje. Oboljenje izaziva preteranu imunološku reakciju tela, poteškoće u disanju i glavobolju.

Sinusitis se ispoljava u više oblika. Akutni traje oko 10 dana i najčešće je povezan sa prehladom i groznicom. Čim oni nestanu, nestaju i simptomi upale sinusa. Hronična upala traje duže od 12 nedjelja i pored primene terapije. Ne samo da se teško liječi, već tačan uzrok pojave nije poznat. Subakutni sinusitis je reverzibilan, a recidivirajući karakteriše nekoliko akutnih napada u toku godine.

Upalu sinusa karaktriše bol u predelu sinusa, slivanje sekreta, zapušen nos.

“Sinusitis može biti izazvan virusima, bakterijama, gljivicama ili alergenima. Kada inflamatorni proces zahvati sluznicu sinusa, to dovodi do njenog otoka, a spor i otežan odliv sekreta stvara povoljne uslove za rast bakterija, kao što su pneumokoke ili hemofilus influenca. One se normalno nalaze u gornjim disajnim putevima bez izazivanja inflamatornih reakcija, ali u slučaju kada su odbrambene snage organizma oslabljene ili je odliv sluzi iz sinusa blokiran prehladom, ove bakterije počinju intenzivno da se razmnožavaju, izazivajući akutni sinusitis”, kaže ruski otorinolaringolog Elena Jevgenjevna Golupcova.

Ona dodaje da do upale sinusa može doći i usled dugotrajne izloženosti hladnom vazduhu. Osim toga, neke osobe su sklonije ovoj bolesti zbog anatomskih karakteristika i deformacije nosne šupljine i sinusa ili prisustva drugih bolesti poput cistične fibroze, alergijskog i nealergijskog rinitisa. Čak i određene loše navike poput pušenja, ali i specifičan način života kakav, recimo, vode ronioci mogu dovesti do upale sinusa.

KAPI ZA NOS NAJVIŠE PET DANA

“Za dijagnozu akutnog sinusitisa dovoljno je prisustvo dva ili više karakterističnih simptoma. Otorinolaringolog, pre svega, pregledaće nosnu šupljinu, a, prema potrebi, obaviće ultrazvučni pregled ili zatražiti rendgenski snimak sinusa. Nekada ove dijagnostičke metode nisu dovoljne, pa se pribegava kompjuterskoj tomografiji paranazalnih sinusa”, objašnjava dr Golupcova.

Ona ističe da će u slučaju akutne upale sinusa lekar propisati lokalni dekongestiv, koji će smanjiti otok. U slučaju zelenožute sekrecije propisuju se antibiotici, sredstva protiv bolova i imunokorektori, koji će stimulisati lokalni imunološki odgovor tela. Vazokonstriktori u obliku kapi ili spreja olakšaće disanje, ali se njihova upotreba ograničava na najviše pet dana. U suprotnom, simptomi otoka ili nazalne kongestije mogu se pogoršati, a može se javiti i zavisnost od ovih lekova.

“U slučaju povišene telesne temperature lekar će preporučiti odmaranje i antipiretike po potrebi. Ispijanje toplih čajeva i inhalacija prirodnim sredstvima mogu biti od velike pomoći u oporavku. Potrebno je imati u vidu da je sinusitis podmukla bolest zbog toga što njegov akutni oblik brzo prelazi u hronični. Zbog toga je neophodno reagovati na prve simptome upale sinusa i obratiti se otorinolaringologu za pomoć”, savetuje dr Golupcova.

Ruski narodni lekovi protiv upale sinusa:

Napitak od cimeta i meda

Rastvorite pola kašičice cimeta i kašičicu meda u čaši tople vode i pijte tri puta dnevno u slučaju akutnog sinusitisa.

Ruski melem od jaja i maslinovog ulja

Sastojci:

kuvano žumance
400 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
60 g pčelinjeg voska

Priprema:

Pomešajte maslinovo ulje i pčelinji vosak i zagrejte na laganoj vatri dok ne dobijete homogenu smesu. Na kraju umešajte izgnječeno žumance. Melem procedite i sipajte u teglu. Stavljate po sasvim malo ovog melema u nozdrve nekoliko puta dnevno. Nakon nekoliko dana primene uočićete da se otok i upala povlače i da problemi s disanjem polako prestaju.

Sirup od jabukovog sirćeta i bibera

Sastojci:

50 ml vode
50 ml jabukovog sirćeta
kašika meda
kašičica kajenskog bibera
kriška limuna

Priprema:

Zagrejte 250 ml vode do ključanja, a potom sklonite s ringle i pomešajte sa sirćetom. Dodajte biber i med i sve dobro promešajte. Na kraju iscedite limun. Tri puta dnevno pijte po šolju ovog napitka.

Lekovita mešavina za inhalaciju

Sastojci:

kašičica belog luka u prahu
kašika sušenog lista žalfije
kašika sušene majčine dušice
nekoliko karanfilića
kašičica semenki kima

Priprema:

U teglici pomešaje sve sastojke, pa dve kašike mešavine prelijte sa 300 ml ključale vode. Udišite vrelu paru, pokrivajući glavu peškirom. Ova mešavina leči glavobolju izazvanu upalom, razređuje sekret i smanjuju otok sinusa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here