EPA/Sergey Kozlov
Ukrajinska vojska

Jedinice ukrajinskih oružanih snaga raspoređene na istoku Ukrajine u regionu Donbasa nalaze se u stanju pune borbene pripravnosti, a vlada u Kijevu nastavlja da jača svoje vojno prisustvo na tom području, izjavio je jutros Ivan Filiponenko, portparol samoproglašene Narodne Republike Lugansk (NRL).

– Prema proverenim informacijama, glavnokomandujući združenih ukrajinskih snaga general-pukovnik Aleksander Pavlijuk naredio je punu borbenu pripravnost. Dobili smo nove informacije da ukrajinske oružane snage jačaju svoje vojno prisustvo na ovom području – navodi se u saopštenju milicije samoproglašene NRL objavljenom na mreži Telegram.

Duž linije neposrednog borbenog kontakta na istoku Ukrajine, situacija se pogoršala od ranih jutarnjih sati 17. februara.

Iz samoproglašenih NRL i NRD prijavljena su najintenzivnija ukrajinska granatiranja u poslednjih nekoliko mesec, tokom kojih su pogođeni i neki civilni objekti.

Lideri samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike, Leonid Pasečnik i Denis Pušilin, potvrdili su da je zbog toga organizovana evakuacija stanovništva u Rusiju, navodeći da je povećana pretnja ukrajinskih snaga.

Saopšteno je i da je juče proglašena opšta mobilizacija svih vojno sposobnih muškaraca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here