Naš koncert je molitva za mir

0

U akustički gotovo perfektnom prostoru crkve Sveti krst u Krojcbergu održan je tradicionalni koncert pravoslavnih horova koji organizuje Internacionalni konvent hrišćanskih zajednica Berlina i Brandenburga.

Raskošni glasovi: Učesnici koncerta
 

Od ukupno šest horova, među kojima su kineski, švedski i sirijski ženski hor, čak tri hora koja su nastupila pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Berlinu: hor "Stefan Dečanski" pod upravom Ljiljane Šurdilović, koji uskoro obeležava 20-godišnji jubilej, hor Serafimi pod upravom Simeona Sekulića i mlada etno-grupa Gora predvođena Sandrom Stupar, koja se i ovoga puta izdvojila neponovljivim skladom i raskošnim glasovima i izazvala nepodeljeno oduševljenje publike.
– Naš konvent je jedna porodica i kao u svakoj porodici postoji radost i patnje.

Srpski horovi pevaju "Mnogoljestivije"
 

Mnogi od nas su zabrinuti, jer su njihove matične zemlje pogođene ratom i

Otac Emanuel čestita rođendan Kristini Gačić

uništenjem. Mi pravoslavni hrišćani smo šokirani onim što se dešava na Bliskom i Srednjem istoku i na svim mestima u svetu gde postoji konflikt i gde su ratovi postali balast za čovečanstvo. Večerašnji koncert je zato molitva za one koji su iskusili patnju, da mogu da crpe nadu, kao i za one koji su odgovorni kako bi konačno razumeli da ne mogu da ratuju na plećima dece i bespomoćnih ljudi – istakaoje otac Emanuel Sfiatkos, arhimandrit ekumenske patrijaršije u uvodu u koncert.
On je poručio da je svaki čovek, svejedno da li je hrišćanin, musliman ili ateista, vredniji nego bilo koje dobro i blago ovoga sveta.
– Zato zajedno se molimo i mislimo na te ljude- nagalasio je otac Emanuel.

Muzikalna raznovrsnost
– Ovo nije samo termin u godišnjem kalendaru, nego se trudimo da muzikalnu raznovrsnost i tradiciju unutar naše zajednice, različite jezike, narodne pesme i liturgijsku muziku predstavimo berlinskoj publici – rekao je otac Emanuel.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here