EPA-EFE/Jorge Zapata
Novak Đoković

Novak Đoković obožava da igra na Australijan openu gde je u prošlogodišnjem finalu u Melburnu 29. januara savladao Stefanosa Cicipasa sa 3:0 i povećao lični rekord na 10. titula!

Đoković je na sedam mečeva izgubio samo jedan set, a ove godine pokušaće da poboljša lični rekord u Rod Lejver areni.

O Đokovićevim uspesima, problemima koje je imao 2021. i Srbima u Australiji koji mu pružaju svesrdnu podršku govori Nina Marković Kuze, žiteljka Sidneja koja je magistrirala na studijama diplomatije, a potom doktorirala politikologiju.

Jedna je od viđenijih Srpkinja na Petom kontinentu, svojevremeno nezavisni visoki savetnik u Parlamentu Australije na federalnom nivou u domenu evropske i blisko-istočne politike.

Novak se prošle godine trijumfalno vratio?

– Briljantno je igrao i osvojio 10. titulu što je imalo ogroman odjek. Veliki broj Australijanaca u osnovi podržava Đokovića, baš zato što je ono što je jeste, mada se to ne može videti u medijima. Prošle godine bio je sjajan sa svim karakteristikama koje ga krase tokom karijere. Incident koji se desio oko zatvaranja i deportacije doprineo je i da ga veliki Australijanaca, baš zbog toga još više ceni.

Srbi ga posebno vole?

– Srpska zajednica je uz Novaka, svi odlazimo u Melburn kao na neko hodočašće, bodrimo ga i podržavamo kroz ceo AO. Njegov, ali i dolazak ostalih srpskih tenisera najveći je sportski događaj za Srbe u Australiji. Ponosni smo, srećni, uzbuđeni, jedinstveni i ujedinjeni. Uživamo i mnogi se tek u Melburnu upoznaju, jer dolaze sa svih krajeva Australije, pa ne sumnjam da će tako biti i ove godine.

Šta očekujete od Novaka?

– Uvek lov na trofej. Da iskoristi ono što mu je od Boga dao. Malo sam zabrinuta zbog te povrede zgloba, ali Đoković je toliko puta dokazao da je najbolji kada je najteže. Dosta toga zavisi i od žreba, ali ne sumnjam da će uz našu podršku s tribina, i ne samo njih, pružiti maksimum i da će to biti dovoljno za novo slavlje. Naravno, neće biti lako pošto je reč o jednom od najvećih svetskih turnira.

Domaći mediji?

– Australijski mediji, doduše ne baš svi, uvek dočekaju porodicu Đoković sa velikim podozrenjem. Tako da Novak mora da bude oprezan i treba da ima fantastičnu medijsku strategiju na tlu Australije. Jasno je da će pojedinci od svega što im se učini pogodnim pokušati da naprave aferu.

Zašto je Novak toliko cenjen?

– Zato što pleni gde god se pojavi. Inteligencijom, šarmom, smislom za humor, poliglota je, humanitarac, iskren i prirodan, a na terenu spretan i korektan prema protivnicima. U ludim vremenima kod njega je naglašeno da materijalno nema posebnu vrednost. Ne takmiči se da bi bio bogatiji već da unapredi igru, pobeđuje i pomera granice. U veoma napornom sportu stavljaj viteštvo u prvi plan.

Ove godine Novak startuje pre turnira koji počinje 14. januara.

– Odigraće egzbicioni meč protiv Cicipasa 11. januara u Melburnu i to će, verujem, biti uvod u još jedan trijumf i pomeranje granica. Tada će Srbi organizovati muzički program, učestvovaće i naš folklor kao pozitivan signal da ćemo i ove godine svim srcem biti uz njega. Jači je čak i od povreda, a kao srpska zajednica u Australiji odlazićemo u Melburn u velikom broju da ga podržimo – zaključuje Nina.

Krovna organizaciju Srba u Australiji

Godinu dana pre poslednjeg trijumfa Đoković nije učestvovao na AO, pošto je deportovan iz te zemlje 16. januara 2022. Sigurno su još sveža sećanja?

– Srbi koji žive u Australiji bili su ogorčeni! Jedna sam od osoba koja je burno i danima protestvovala. Deo sam grupe koja je osnovala krovnu organizaciju Srba u Australiji SCOFA (Serbian Council of Australia) ili Srpsko veće Australije. Ideja je potekla baš u vreme krize unutar srpske zajednice oko Đokovićeve situacije. Svi smo osetili kolika je to nepravda, licemerno ponašanje tadašnje australijske vlade koja je taj slučaj koristila za političke poene i to je bilo baš očigledno – priseća se Nina.

Sve smo preživeli zahvaljujući zajedništvu

Lokdaun je uzeo danak?

– Sve što se dešavalo Novaku ujedinilo je Srbe. Brzo smo se organizovali i širili poruke mira i razuma u australijskoj zajednici. A, nije bilo jednostavno. Neki od naših članova dobijali su pretnje zbog svega što se dešavalo oko Novaka, a samo smo apelovali na mirno rešenje. Sve smo preživeli zahvaljujući zajedništvu. Vodili smo i pozitivnu medijsku kampanju jer se mnogi Srbi u Australiji, do tada, nisu izjašnjavali kao Srbi – kaže Nina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here