Naši predstavnici KUD Jelek i KC “Vuk Karadžić”

0

Za uživanje: Štand KC "Vuk Karadžić"
 

Celodnevni program, u kome su svoju kulturu i tradiciju predstavile brojne grupacije stranaca, otvorili su i učesnike i publiku pozdravile: Kristine Štrobel, jedna od gradonačelnica Minhena, i Nikhet Kivran, kao predsednica Saveta stranaca.

Ovogodišnja manifestacija održana je pod pokroviteljstvom Ditera Rajtera, prvog gradonačelnika Minhena.

 

Nikhet Kivran,predsednica Saveta stranaca

Pored štandova sa informacijama o sopstvenim aktivnostima, klubovi i društva stranaca su imali priliku da predstave i nacionalne kuhinje kao deo promocije krajeva iz kojih potiču njihovi članovi.

U tom delu, naš predstavnik je bio Kulturni centar "Vuk Karadžić", koji je na štandu gostima ponudio tradicionalno posluženje: ćevapčiće, kolače, kafu i piće.

U kulturno-umetničkom delu manifestacije nastupio je folklor KUD-a Jelek, koji je zaigrao na velikoj pozornici. Na programu su bile narodne igre iz Južne Srbije. Svoju muzičku i folklornu tradiciju predstavili su i Grci, Bugari, Poljaci, Slovenci, Hrvati, Kubanci, Turci, Kinezi…

 

Veselo, razigrano: KUD Jelek na sceni
 

Za posetioce i turiste na Odeonsplacu bilo je veoma interesantno da prate raznovrstan folklorno-muzički program sa svih kontinenata, ali i da probaju ponešto od specijaliteta sa tih prostora.
 

Stranci – četvrtina Minhena

Prema podacima Saveta stranaca, u Minhenu živi oko 300.000 stranaca bez nemačkog pasoša i oni čine više od jedne četvrtine ukupnog broja stanovnika glavnog grada Bavarske Minhena. Punih 40 godina njihove interese zastupa Savet stranaca, a prvi predsednik Saveta stranaca izabran 1974. godine bio je Oskar Franković, tada predstavnik velike grupacije Jugoslovena.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here