EPA
NATO vojnici

NATO podiže ulog u Ukrajini. Velika Britanija namerava da pošalje nekoliko stotina elitnih vojnika u tu zemlju, a članice Alijanse naoružavaju Kijev savremenim oružjem.

Britanska vlada, kako navodi list “Miror”, prvobitno je sumnjala, ali se onda uverila u navodno realnu pretnju Kremlja. Ruski tenkovi, tobože, svakog časa preći će granicu i krenuti na Kijev. London je sada smislio da sa 600 elitnih vojnika pomrsi te “pokvarene planove”, navodi u analizi komentator agencije RIA Novosti Andrej Koc.

Elitni vojnici iz Britanije

Okosnicu specijalne grupe čine vojnici 16. desantno-jurišne brigade i specijalnih jedinica SAS, poznatih još iz Drugog svetskog rata. Ove jedinice izvele su na desetine uspešnih operacija širom sveta. Po tom modelu su formirani čuveni specijalni odredi, konkretno američki odred “Delta”. Britanski specijalci su posebno obučeni za akcije iza linije fronta, diverzije u pozadini protivnika i izviđanje u dubini njegove teritorije.

Izvori lista doduše preciziraju da će naređenje za prebacivanje elitnih jedinica u Ukrajinu biti dato samo “u slučaju da Moskva izvrši invaziju”. Ali profesionalci su već u punoj borbenoj gotovosti. Načelnik britanskog Generalštaba general Nik Karter je, ponavljajući medijske navode, upozorio da je verovatnoća slučajnog početka rata između Rusije i Zapada “veća nego ikad”. Ovaj sudbonosan trenutak se nikako “ne sme propustiti”, smatra on.

Alarmantnu retoriku Britanci objašnjavaju “dovlačenjem ruskih trupa” na granicu sa Ukrajinom, iako je Rusija više puta isticala da nema ničeg neobičnog u planiranim manevrima koji se odvijaju striktno unutar njenih suverenih granica.

Oružje za ukrajinsku vojsku

Kijev i vlade zapadnih zemalja sve glasnije govore o “agresiji Kremlja”. Nije tajna da se NATO pod izgovorom zaštite saveznika čvrsto stacionirao u Ukrajini i nastavlja da naoružava ukrajinske Oružane snage. Konkretno, ovih dana je u Kijev isporučeno 80 tona municije za različite namene. Ranije, u novembru, brod sa dva čamca klase “Island” isplovio je iz SAD za potrebe Ratne mornarice Ukrajine.

A izgleda da će uskoro stići nove isporuke. Britanski ministar odbrane Ben Volas je pre neki dan obećao da će nastaviti da “razvija kapacitete” ukrajinskih oružanih snaga..

U Ukrajini već postoji nekoliko vojnih objekata NATO-a. Od 2015. godine, na vojnom poligonu Javorov u Lavovskoj oblasti instruktori Pentagona obučavaju ukrajinske vojnike. Formalno, poligon pripada Kijevu, ali je faktički to baza NATO-a, samo je u nju dozvoljen pristup “ukrajinskim kolegama”.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ratobornu retoriku Kijeva povezalo sa još jednim zahtevom za slanje oružja.

– Jasno je da se ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne libi da izazove incidente očekujući pomoć iz inostranstva. Mislim da su svi koji su manje-više upućeni i prate razvoj događaja na Zapadu dobro svesni o čemu govorimo – izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Toga je svesna i Ukrajina. Kako navodi ukrajinski portal “Ogledalo nedelje”, u svetlu “zaoštravanja na jugoistoku”, Pentagonu je poslata lista želja: projektil Harpun, za napade na pomorske ciljeve i za ciljeve na kopnu – rakete SLAM. Prethodno su tražili protivvazdušne raketne komplekse Patriot, lovce F-16 ili JAS 39 Gripen, kao i oklopna vozila.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime