EPA

NATO šalje jasnu poruku Beogradu da je njegov strateški cilj zaokruživanje celog regiona pod njegovom zastavom, pišu mediji.

Sjedinjene Države, Turska, Velika Britanija i Nemačka ozbiljnim naoružavanjem Prištine koriste kosmetske Albance kao sredstvo NATO-a za disciplinovanje Beograda, dok nastajanje kosovske vojske ukazuje na potencijalnu nestabilnost u regionu, smatra analitičar Centra za društvenu stabilnost Srđan Graovac.

Takođe, kako kaže, kada se govori o naoružavanju kosmetskih Albanaca, odnosno o opremanju tzv. vojske Kosova, moramo da se fokusiramo na političke interese država koje učestvuju u tom nelegalnom procesu. Već činjenica da Kosmet po međunarodnom pravu ne može da formira vojsku govori o očiglednim međunarodnom pravnom nasilju.

“Zemlje Kolektivnog zapada, na prvom mestu SAD i Velika Britanija, naoružavanjem Prištine vrše dodatni pritisak na Beograd. Ukoliko znamo da su sve zemlje oko južne srpske pokrajine članice NATO-a, kao i da su NATO snage stacionirane na Kosmetu, onda je jasno protiv koga bi eventualno to oružje trebalo da bude usmereno. Na ovaj način NATO šalje jasnu poruku Beogradu da je njegov strateški cilj zaokruživanje celog regiona pod njegovom zastavom i da će Srbija, dok god ne bude stala pod taj barjak, biti tretirana kao potencijalna pretnja, dok će kosmetski Albanci biti ništa drugo do sredstvo NATO-a za disciplinovanje Beograda”, istakao je Graovac za “Politiku”.

Dodao je da u tome ne treba zanemariti poziciju Turske koja igra možda najznačajniju ulogu u procesu naoružavanja kosmetskih Albanaca. Imajući u vidu vrednost i količinu isporučenog oružja Prištini, jasno je da Ankara i te kako računa na partnerstvo s albanskim faktorom na Balkanu.

“Nije tajna da Turska vodi neosmanističku politiku i da ima jasnu nameru da Balkan uključi u svoju zonu dominantnog uticaja. Muslimanski faktor, bilo da se radi o Bošnjacima ili Albancima, predstavlja ključni oslonac te turske ekspanzije”, istakao je Graovac i dodao da ovakav razvoj situacije neminovno ceo region vodi ka sukobima i nestabilnosti.

Potencijalnu nestabilnost pominje i vojni komentator Vlade Radulović, koji kaže da se u osnovi radi o procesu transformacije KBS u kosovsku vojsku, odnosno da je u toku druga faza tog procesa – konkretne nabavke oružja uz školovanje i obučavanje oficirskog i podoficirskog kadra.

“Da li bi oni u potencijalnom sukobu mogli da predstavljaju problem, sigurno da bi mogli, iako po Rezoluciji 1244 ne bi smeli da imaju vojsku. Albanski faktor na Balkanu bi mogao da predstavlja problem do te mere da se u nekim krugovima govori o potencijalnom ‘trećem balkanskom ratu’, gde bi se zemlje regiona udružile protiv albanskog faktora”, smatra Radulović.

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Srbija mora da upali crvenu lampicu zbog intenzivnog opremanja buduće vojske tzv. Kosova iza kojeg stoji Zapad, kao i to da projekat ‘Velike Albanije’ ne može da bude realizovan bez podrške zapadnih zemalja koje ne čine ništa da ga preduprede.

“Zapad pokušava da politički marginalizuje i obesmisli ideju ‘Velike Albanije’, ali zato pruža punu podršku stvaranju jedne takve formacije. Pogledajte šta se dešava na KiM, gde Kurti uz podršku sa Zapada vrši kompletnu militarizaciju albanskog društva. To i jesu pripreme za ozbiljniji sukob i militarizaciju, jer prave mobilne timove u kojima će biti civilni i vojni stručnjaci koji će ići po Kosmetu i obučavati mlade ljude i podizati svest da brane ‘zemlju’ (Kosovo) i da postanu deo KBS”, zaključio je Drecun za „Politiku“, a prenosi Raša tudej Balkan.

10 COMMENTS

  1. Ovi se ubiše od slanja svakakavih poruka, od “dobronamernih, pretećih i svih ostalih”!Ceo se svet trese od toga, naroćito Kina, Iran, Rusia, da o Severnoj Koreji i ne govorimo!

  2. Дијагноза је тачна.
    Р1244УН је међународно признат документ…
    Али не заборавимо да су Срби у 2.светском рату били савезници и енглезима и американцима, Дража Михајловић је одликован од америчког преседника, зар не?
    Па су ти исти савезници 1944 бомбардовали цијелу Србију.
    Па и породилиште у Београду.
    Имамо ли сјећање на уранијумске бомбе 90тих , по Србима у БиХ.
    Па наставак по Србима у Србији и Црној Гори 1999.
    Изузетни савезници , велики пријатељи…

    Хајде пишите шта мислите

    Радох би да прочитам

  3. Vreme je da Srbija uđe u najnoviji blok u BRIKS , bez zaštite i podrške mega sila Kine i Rusije mi smo gotovi , države u sastavu NATO imaju više košarkaša nego Srba na planeti, nemojmo se zanositi , na jednom brodu nosaču NATO-a u Jadranu ima više aviona nego vojska Srbije, smešni smo, ne postoji nezavisnost još uvek, kašikom na bager se ne udara, mora se malo pognuti glava ali spasti narod i država…. odmah ruske i kineske baze u raškoj oblasti i Bujanovcu HITNO !

  4. Savez sa Rusijiom i Kinom ne
    čekati zadnji dan tako su isto
    IUkrajinu forsirali kao Kosmet
    pa vuna Jer Rusi nisu Srbi
    Isti neprijatelji koji su uništili
    Jugoslaviju su sada u Ukrajini i
    na Kosmet !

    • Srbija je poput otoka koji je okružen zemljama članicama NATO-a i zemljama Evropske unije. Obim trgovine između Rusije i Srbije oko deset puta manji od obima trgovine koji ima s Evropskom unijom ili ostalim zemljama Zapada. Postoji geografska realnost, a to je da je Srbija izolovana, da nema teritorijalni dodir s Ruskom Federacijom, i ona je de facto otok koji je okružen NATO članicama i koji je okružen Evropskom unijom.

  5. Baš su posebno iskazali 90 ih svoju vatrenu ljubav prema srpskom rodu.Taj zapad i NATO su operisani od sramote. ŽIVELA RUSIJA.

  6. Nikad Robom! To je jedno, a drugo je nije mala , nije mala 3x ratovala, hahahahahahaha. Gde ste pacenici? A?

  7. Neće Kina i Rusija imaju veće apetite od malene Srbije neće da pucaju poene za nas nema ništa od toga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here