NATO seče ruske grane na Balkanu?

0

Šefovi diplomatija na letošnjem sastanku Alijanse u Briselu

Srbija se našla na vetrometini istoka i zapada povodom ukrajinske krize, slažu se srpski stručnjaci za politička i međunarodna zbivanja, Predrag Simić i Ljubodrag Stojadinović. Razilaze se, međutim, u stavu da bi današnji NATO samit u Kardifu mogao imati posledice za zvanični Beograd. Simić je zabrinut da bi u definisanju politike NATO na samitu, Srbija i Republika Srpska mogle da se nađu u "nezgodnom" položaju, a Stojadinović smatra da je Beograd na periferiji zbivanja u konfliktu najjačih.

Ljubodrag Stojadinović

Predrag Simić objašnjava da je Rusija u fokusu zapada i da to u delikatnu situaciju stavlja države i njihove čelnike koji sa Moskvom imaju dobar odnos.
– Predsednik Republike Srpske i vlast u Beogradu dobijaju sve oštrija upozorenja, što otežava njihovu poziciju i stavlja ih u sve nezgodniju situaciju. Ako neka zemlja štrči u odnosu sa Rusijom, u nemogućnosti obračuna sa Vladimirom Putinom, zapad bi mogao da ide na varijantu potkresivanja ruskih grana na Balkanu – kaže Simić za "Vesti".
On smatra da će na NATO samitu ojačati uloga Turske, Rumunije, a moguće i Bugarske kao granica "novog NATO" u potezu od Estonije do Azerbejdžana.
– To stvara zabrinutost da se Srbi s obe strane Drine ne nađu u još nezgodnijoj poziciji i budu okarakterisani kao nekakva ruska peta kolona koja ugrožava NATO prema Rusiji – ukazao je Simić.

Region bez sukoba
– Srbija nije ugrožena od velikih sila i na Balkanu posle svih ranijih sukoba više nema velike krize. Mogući su samo pojedinačni albanski incidenti, a pretnja više nije ni albanski živalj na jugu Srbije – tumači Stojadinović zbivanja u Srbiji i regionu.

Važniji za Crnu Goru nego za Srbiju
Prema rečima Milana Jovanovića, predsednika Foruma za bezbednost i demokratiju iz Beograda, samit NATO biće
značajan i za zemlje Zapadnog Balkana ali "više za Crnu Goru, a manje za Srbiju".
– Za Srbiju valja verovati da neće raskidati partnerstvo sa NATO-om, kao što se to dogodilo između NATO-a i Rusije – navodi Jovanović.

 

Gašić na sastanku
partnera NATO

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić učestvovaće na sastanku NATO i 24 partnera koji danas počinje u Njuportu u Velikoj Britaniji, istovremeno kad i samit članica NATO u Kardifu. Gašić je prvi srpski ministar odbrane koji učestvuje na jednom takvom skupu, navelo je Ministarstvo odbrane.

Da se Srbija našla u teškoj diplomatskoj, vojnoj, informativnoj i političkoj poziciji, smatra i analitičar Ljubodrag Stojadinović koji kaže da zvanični Beograd, pritisnut sa dve strane pokušava da nađe izlaz.
– Za nas ne postoji neposredna opasnost, mada je Srbija za sada osobena. Ona i dalje odbija da uvede sankcije Moskvi, a na obe strane ima interes. Ide ka EU ali ima i dobre ekonomske odnose sa Rusijom i hoda po tankoj žici s koje može da se strmoglavi ako se opredeli – objašnjava Stojadinović za naš list.
On smatra da Beograd tu poziciju može da zadrži još eventualno nekoliko meseci.
– Naš manipulativni prostor će biti sve uži uz uslovljavanja EU. Modus se mora naći, a mislim da Srbija, kao neko na margini sukoba sila, treba da se drži saradnje sa svima u sopstvenom interesu. Kada budemo deo EU, moraćemo da vodimo politiku Brisela, ali to je daleka budućnost- zaključio je Stojadinović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here