NATO u Poljsku šalje i kopnene trupe

0

Poljska se nudi NATO kao odličan domačin
 

"Postigli smo izvesne dogovore koji su sada predati u fazu planiranja. Konkretne rezultate saznaćete naredne sedmice", kazao je Šemonjak u poljskim novinarima na kraju trodnevne posete SAD.

Šemonjak je američkom listu Vašington post precizirao da će naredne nedelje Poljska i SAD saopštiti da će američki vojnici, kopnene trupe biti poslati u Poljsku kao element jačanja NATO u odgovoru na ukrajinsku krizu, prenose poljski mediji.

"Danas se koncentrišemo na kratkoročne odogovore povodom krize u Ukrajini, ali nas interesuje to šta će biti dugoročno. Vraćam se u Varšavu sa osećajem da ćemo uspeti da dignemo poljsko-američku saradnju na što viši nivo. Računam da će to u finalu značiti da će Poljska biti uvršćena u grupu najbližih saveznika SAD na svetu", rekao je Šemonjak poljskim novinarima.

Poljski ministar je dodao da će upravo to dugoročno jačanje vojnog prisustva NATO biti tema septembarskog samita Alijanse.

Još tokom posete poljskog ministra Vašingtonu šef Pentagona Čak Hejgel saopštio je da će 12 aviona F-16 zajedno sa 200 vojnika američkog vazduhoplovstva ostati u poljskoj bazi u Lasku do kraja godine, a broj aviona kao odgovor na dešavanja u Ukrajini biće još povećan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here