Natpevavanje u čast muzičkog genija

0

POdizanje festivalske zastave u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće

 

Besednik na ovogodišnjoj ceremoniji svečanog otvaranja biće Darinka Matić-Marović, proslavljeni srpski dirigent i predsednik Programske komisije Festivala.
Prve festivalske večeri, na velikoj sceni Doma kulture "Stevan Mokranjac", na tradicionalnom Natpevavanju horova, publici u Negotinu predstaviće se makedonski hor "Kočo Racin" iz Skoplja, pod upravom Marije Andonove, hor "Ignacij Hladnik" iz Tržiča u Sloveniji i dirigent Tomaž Meglič, hor Iuventus cantat iz Sombora, sa dirigentom Dajanom Mijić, i hor crkve Svete trojice iz grada domaćina, pod upravom Svetlane Kravčenko.

 

Kulturna ikona

Festival se u ponedeljak, 15. septembra, nastavlja naučnom tribinom – "Mokranjac kao kulturna ikona" i prezentacijom mladih srpskih muzikologa. Večernji termin od 20 sati rezervisan je za Klavirski resital Aleksandra Serdara i dela srpskih i stranih kompozitora. U utorak, 16. septembra, od 18 sati u crkvi Svete trojice u Negotinu, koncert će izvesti učesnici Radionice pojanja i pevanja, a od 20 sati na velikoj sceni Doma kulture, na Koncertu pesama za pozorišni komad, nastupiće Niški kamerni hor i Kamerni orkestar Konstantinus.
U sredu, 17. septembra, gostovaće Prvo beogradsko pevačko društvo, a prethodiće mu nastup učenika i profesora Muzičke škole "Mokranjac" iz Beograda. Kruna sedmog festivalskog dana biće Koncert duhovne muzike Stevana Mokranjca i nastup Hora Radio RTS-a, sa dirigentom Bojanom Suđićem.

Obavezna kompozicija Natpevavanja, u okviru petnaestominutnih programa, ove godine je Deseta Mokranjčeva rukovet. Vokalne domete učesnika Natpevavanja ocenjivaće tročlani žiri, a pobedniku će pripasti Statueta Stevana Mokranjca.
Inače, svi ovi horovi nastupiće prethodno na ceremoniji svečanog otvaranja u dvorištu kuće Mokranjca u Negotinu, izvodeći njegovu Šestu rukovet, uz podizanje festivalske zastave, fanfare i pozdravnu reč Jovana Milovanovića.

 

Vokalni ansambl "Sv. arhangel Mihailo"
 

Prve festivalske večeri, u Galeriji Doma kulture, biće otvorena izložba slika iz Legata Milenka Šerbana, a dan kasnije i izložba radova sa ovogodišnje Likovne kolonije Doma kulture Eho muzike, održane u Rogljevu kod Negotina. Inače, drugi festivalski dan je rezervisan za pozorišnu predstavu "Rođendan gospodina Nušića", rađenu po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Nebojše Bradića. Ansambl Zvezdara teatra nastupiće na velikoj izvođačkoj sceni Doma kulture od 20 sati.

 

Rusi ne dolaze

– U godini u kojoj obeležavamo stogodišnjicu smrti našeg slavnog sugrađanina selekciji programa smo pristupili veoma ozbiljno. Nažalost, najavljeno gostovanje tri hora iz Rusije je otkazano, jer su ti ansambli suočeni sa problemima finansijske prirode. Pokrovitelji Festivala su kao i prethodnih godina Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i opština Negotin, koji će sa šest miliona dinara finansirati ovogodišnju manifestaciju – rekao je za "Vesti" mr Milan Radosavljević, direktor Doma kulture "Stevan Mokranjac" u Negotinu i direktor Festivala Mokranjčevi dani.

 

U subotu, 13. septembra, počeće višednevna Radionica pojanja i pevanja pod nazivom "Tokovi razvoja pravoslavne muzike: od Mokranjčevog melografskog i kompozitorskog rada, do stvaralaštva savremenih autora". Sutradan, u nedelju, programi se organizuju na otvorenim i zatvorenim scenama u Negotinu i Mokranju, odakle potiče porodica Mokranjac, uz već tradicionalni centralni program za učesnike i goste Festivala, pod nazivom Niti tradicije u porti seoske crkve Svete trojice. Od 20 sati, u istoimenom pravoslavnom hramu u Negotinu, treće festivalske večeri, koncert duhovne muzike prirediće Hor "Obilić" – AKUD "Branko Krsmanović" iz Beograda.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here