pixabay.com

Lubenica je kraljica leta, osvežavajuća i sočna, mnogima omiljeno voće – koje je zapravo povrće. No, ovom prilikom nećemo ulaziti u vekovne debate o razlikovanju voća i povrća, već ćemo se pozabaviti zanimljivim načinima kako da iskoristite koru lubenice.

Kora lubenice se koristila još od antičkih vremena, ali je sa vremenom, u potrošačkom društvu, pala u zaborav. Ipak, sa porastom svesti o održivosti i nastojanjem da se što više otpada iskoristi u druge svrhe, počela je ponovo da uživa svoju staru slavu. Dakle, umesto da je bacite, evo za šta sve može da se koristi.

Kora lubenice je bogata hranljivim materijama kao što su magnezijum i kalijum, vlaknima i prirodnim aminokiselinama, što znači da pomaže u kontroli holesterola, usporava apsorpciju šećera u crevima, snižava krvni pritisak kod odraslih osoba sa hipertenzijom.

Beli i zeleni delovi lubenice mogu da se koriste za smutije, možete da ih iseckate i dodate u salate, il da od njih pripremite džem. Kora lubenice je takođe puna blagodeti za kožu. Nakon što je iseckate i usitnite u blenderu, smesu možete koristiti kao kremu za negu kože, za uklanjanje viška ulja sa površine kože, umirivanje crvenila ili ublažavanje bolova kod opekotina od sunca.

Takođe, kora lubenice se može koristiti i kao prirodno đubrivo za biljke, kao hrana za domaće životinje poput zečeva, svinja ili kokoški.

Naravno, u svakom navedenom slučaju poželjno je da koristite organski gajenu lubenicu, ne tretiranu herbicidima ili pesticidima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here