Privatna arhiva
Odbrana istine: "Vesti" na kioscima Evrope

U odbranu pravde i istine, u zaštitu jedinog dnevnog lista srpske dijaspore stali su i aktivisti više nevladinih organizacija, ali i obični građani u Nemačkoj koji imaju prijatelje Srbe. Šokirani onim što se dešava jedinom dnevnom listom za srpsku dijasporu.

Glumica i pisac, Hajke Ulrih iz Lajpciga, članica udruženja Buđenje mira, suverenitet pravde, kaže da je nedopustivo da se u Evropi koja je utemeljena na demokratskim vrednostima događa progon bilo kog medija koji izveštava istinito i neutralno.

– Mediji ne smeju da se zabranjuju samo zato što izveštavaju drugačije od onih koji misle drugačije. Posebno je opasno da se gase mediji manjina, a “Vesti” su jedine dnevne novine za srpsku zajednicu širom sveta. Skandalozno je da su vodeći zapadni mediji koji predano izveštavaju o kršenju ljudskih prava u drugim, uglavnom istočnim zemljema, potpuno slepi da se to isto događa i u njihovim zemljama. Slobodni mediji su ključan deo demokratije o kome nema pregovora ili pogodbi i zato “Vesti” po svaku cenu treba sačuvati za Srbe – ističe Hajke Ulrih.

Eugen Valter iz Krefelda, takođe član Udruženja Buđenje mira, suverenitet pravde, šokiran je što su Srbi opet meta diskriminacije i pritisaka.

– Ograničavanje ili čak zabrana slobode štampe u demokratskim zemljama se ne može tolerisati. Prosto je zastrašujuće da veliki lobisti čine sve kako bi obmanuli narod i sprečili medije koji im nisu po volji. Pokušaj da se “Vesti” zabrane samo pokazuje koliko je u Evropi, u ovom trenutku, sloboda izražavanja ograničena. Srpski narod ima pravo da se informiše, a “Vesti” su neutralne novine koje izveštavaju Srbe u inostranstvu o svim važnim događajima. Republika Srbija je demokratska zemlja i pridružena članica EU i zato je pokušaj zabrane “Vesti” još jedan pokazatelj da naši veliki lobisti ne poštuju tu činjenicu. Uvek i iza svake zabrane stoji strah od istine. “Vesti” moraju da postoje i moraju da nastave da neutralno izveštavaju – naglašava Eugen Valter.

Svim srcem uz vas

Natali Fišer ističe da “Vesti” moraju da se sačuvaju po svaku cenu.

– “Vesti” moraju da nastave da izveštavaju srpsku dijasporu i zbog toga ovaj medij treba da se podrži na svaki način, pa ako treba i politički. Srpska dijaspora je veoma dobra i pokazuje veliku posvećenost borbi protiv rusofobije koja je trenutno prisutna u Nemačkoj. Zato sam svim srcem uz “Vesti” – poručuje Natali Fišer.

Branite istinu o Kosovu

Advokat Markus Bajzih se slaže da “Vesti” zaslužuju solidarnost svih pravdoljubivih ljudi.

– Vaše novine po svaku cenu ne smeju da nestanu jer sudbina Srba, posebno na Kosovu mora i dalje da se rasvetljava kako bi ceo svet znao sa čime ste suočeni. Srbima na Kosovu je potrebna i solidarnost i podrška njene srpske zajednice širom sveta, a “Vesti” su taj most koji to omogućava. Delim mišljenje da Srbija ne treba da dozvoli da “Vesti” nestanu barem iz razloga koji sam upravo naveo – ističe Markus Bajzih.

Probudimo se i sačuvajmo “Vesti”!

Povodom učestalih napada na “Vesti”, našem dopisništvu u Sidneju javio se i Mladen Šuvailo, predsednik Udruženja srpskih logoraša i žrtava građanskog rata u BiH sa sedištem u Sidneju.

Vidno pogođen saznanjem da se jedini dnevni list srpske dijaspore nalazi na udaru u nekim evropskim zemljama, Šuvailo je uputio pismo podrške u kojem je izneo stavove o aktuelnoj situaciji, ali i naglasio koliko je važno da se “Vesti” sačuvaju zarad budućnosti srpskog naroda koji živi izvan matice.

– Čitajući jutrošnje “Vesti”, dirnuo me je tekst na drugoj stranici, pod naslovom “Na udaru jedini dnevni list srpske dijaspore”. Živimo u vremenu u kojem je veoma nezgodno biti normalan i pošten čovek, a pogotovo biti Srbin. Deluje mi da je ogroman broj onih koji ne žele da vide i čuju bilo šta srpsko. Napadajući nas u svim sferama, iako imaju sve svoje, ipak im smetaju čak i naše novine. Povodom ovog napada na list “Vesti”, pozvao bih sve Srbe dijaspore i njihove organizacije da se probude, uključe i pruže podršku opstanku ovog dnevnog lista. Iskreno se nadam da će se mnogi odazvati, uključujući i ambasadore Republike Srbije u evropskim zemljama. Ako je interes naroda i države opstanak srpskog jezika i tradicije, kao i očuvanje veza s maticom, onda bi trebalo svi da podrže opstanak srpskog lista u dijaspori. Nestankom ili gašenjem “Vesti” svi ćemo biti još dalje od svoje matice. Mnogo znači kad imamo svakodnevni pristup novim zbivanjima, kako u Srbiji, tako i u celom svetu. Zamolio bih sve ljude da ozbiljno razmisle o ovoj objavi i da u što većem broju podele na društvenim mrežama šta se zapravo dešava s našim jedinim dnevnim listom dijaspore na srpskom jezikom – poručio je Mladen Šuvailo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here