Ne daju ni da ih oplačemo

Đ. Barović - Vesti
0

I dalje traju drama i opstrukcija zvaničnika Prištine oko primopredaje tela petočlane srpske porodice Šutaković, koja je nedavno ekshumirana iz masovne grobnice “Bunker” kod Đakovice.

Identifikovani su Darinka Šutaković (54), njen suprug Nedeljko (63), kao i sinovi Aleksandar (10), Đorđe (17) i Radoman (18). Priština je u poslednjem trenutku odbila da preda njihova tela kako bi se u Gračanici održalo opelo, tako da je za juče zakazana sahrana u Andrijevici u Crnoj Gori otkazana.

Kako “Vesti” saznaju u Kancelariji za nestale Vlade Srbije, potpuno je neizvesno kada će i na koji način tela Šutakovića biti predata rodbini.

– Priština je bukvalno preko noći pogazila ranije postignut dogovor i sada se pravda “tehničkim problemima”, pa je potpuno neizvesno kada će organizovati preuzimanje tela i da li će se to uopšte dogoditi ove nedelje ili tek sledeće – kaže naš izvor iz ove Komisije.

To je u izjavi za RTS potvrdio i predsednik ove Komisije Veljko Odalović. On je ocenio da su vlasti u Prištini izigrale dogovor postignut i sa ovom Komisijom i sa rodbinom ubijenih, što je, kako je rekao, “najdirektnije kršenje radnih pravila i procedura, kao i poštovanja volje porodica žrtava”.

– Priština očigledno ima posebne razloge. Oni ne žele da se u Prištini govori o ovom zločinu. Ne žele da se u Prištini ništa od ovoga jednostavno vidi, jer izvesno je da je ovo počinjeno u Đakovici – rekao je Odalović i dodao da se i dalje pedeset osoba sa teritorije Đakovice vode kao nestale.

U razgovoru za “Vesti” Lela Šutaković Nikolić, ćerka Nedeljka Šutakovića, kaže da je tragično da se neko poigrava osećanjima rodbine i posle dvadeset godina agonije koju prolaze.

– Naša potraga za njima traje dve decenije. Obišli smo celo Kosovo, kucali na sva vrata domaćih i međunarodnih institucija i sada nam ne daju da zakopamo i oplačemo svoje mrtve. To normalan čovek ne može da shvati – kaže vidno potresena Lela Šutaković Nikolić.

Ona kaže da je na slučaju ove petočlane porodice pred ispitom međunarodno pravo i pravda.

– Hladnokrvno je ubijena cela porodica. To troje dece su bili maloletni. Kome su oni smetali?! Želim da verujem da će odgovorni za ovaj zločin stići adekvatna pravda – poručuje Lela.

U izveštaju Komisije za nestale, koji je predat i Specijalnom tužilaštvu, stoji da je ova porodica ubijena u blizini industrijske zone Đakovice. U njoj se nalazilo više ilegalnih zatvora, kojima je neposredno komandovao klan braće Ramuša i Dauta Haradinaja.

Deo kidnapovanih Srba tu je i ubijen, a mnogi su prebačeni u Albaniju zbog trgovine organima.

Drecun: Kriju dokaze

Predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun (na slici) smatra da opstrukcija Prištine oko primopredaje posmrtnih ostataka dokazuje da Albanci nisu spremni da učestvuju u procesu utvrđivanja odgovornosti za zločine koje je počinila OVK i čine sve da otežaju istragu Specijalnog tužilaštva, uključujući i sakrivanje dokaza.

– Ovo je jedan od pokušaja da se sakrije zločin koji ga teško tereti, a koji je otkriven nakon suđenja Ramušu Haradinaju u Hagu. Kad nekog nasilno odvedete od kuće, celu petočlanu porodicu, onda to mora da se vidi, ko je to uradio, ko ih je držao u ilegalnom pritvoru i ko je izvršio surovu egzekuciju – objašnjava Drecun.

Šćepanović: Uzdamo se u savest sveta

Nataša Šćepanović, predsednica Udruženja Kosmetski stradalnici, koje okuplja porodice nestalih, kidnapovanih i ubijenih sa Kosova, ocenjuje za “Vesti” da porodice žrtava s pravom očekuju podizanje optužnica protiv onih koji su naredili i počinili ovakve i slične zločine.

– Pronalazak posmrtnih ostataka porodice Šutaković nakon 20 godina traganja još je jedan u nizu pokazatelja surovosti i bestijalnosti počinilaca tih zločina iz redova OVK pod komandom Ramuša Haradinija. Uzdamo se u savest i nepristrasnu profesionalnost lica angažovanih u radu ovog novoformiranog suda. Očekujemo osudu svih relevantnih faktora u svetu, jer istina i pravda moraju biti zadovoljene bez obzira na ravnodušnost i diskriminicaju odgovornih – ističe Šćepanovićeva, dodajući da se i dalje traga za 560 osoba srpske nacionalnosti.