Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini
Majkl Marfi

Tokom posete novog američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija Srebrenici došlo je do incidenta kada je njegovo obezbeđenje sprečilo Branimira Kojića, predsednika Organizaje porodica poginulih u Srebrenici da mu se obrati, ali i uruči dokument u kome se nalazi spisak svih stradalih srpskih civila, kao i kompletnu dokumentaciju ratnih zločina nad Srbima za koje niko nikada nije odgovarao.

U razgovoru za “Vesti” Kojić kaže da je, čim je saznao da će novi ambasador SAD u BiH da poseti Memorijalni centar Potočare, mejlom poslao molbu da bude i prvi američki zvaničnik koji će posetiti Spomen sobu u kojoj se nalaze fotografije i imena poginulih Srba iz ovog mesta.

– Zatražili smo i da izdvoji malo vremena kako bi se susreo i sa predstavnicima naše, srpske organizacije stradalih jer bi time bio prvi zapadni zvaničnik koji bi svojim primerom pokazao kako su sve žrtve rata u Bosni iste. Međutim, kako nisam dobio nikakav odgovor na tu molbu, odlučio sam da odem na pres konferenciju i pitam ga pred svim medijima. Njegovi saradnici su me prepoznali i objasnili da ambasador nema vremena, ali i da Amerikanci ne ulaze u spomen sobe u kojima su slike vojnika. Pitao sam ih zašto je onda otišao u Potočare gde su većinom sahranjeni upravo vojnici Armije BiH koji su pritom proglašeni za “šehide” – mučenike za veru, ali nisam dobio odgovor. Zbog toga sam pokušao da mu predam dokument o stradanju Srba ispred opštine, ali kada sam pokušao da mu se obratim reagovalo je njegovo obezbeđenje i sprečilo me, a on je otišao – objašnjava Kojić.

Kaže da se u dokumentu koji je planirao da mu preda nalaze podaci o 3.267 ubijenih Srba u Podrinju, kao i o uništenim srpskim selima i srpskoj imovini.

– Želeo sam da novog američkog amabasadora upoznam sa činjenicom da je 70 odsto srpskih žrtava ubijeno od maja 1992. do marta 1993. godine, ali i da niko još nije odgovarao za sva ta ubistva, a da se za još 50 Srba i dalje traga, dok većina zločinaca slobodno šeta Srebrenicom i drugim delovima BiH, a mnogi su, pritom su, i u vrhu vlasti. Nažalost, i novi američki ambasador u BiH je pokazao da ga, kao i sve njegove prethodnike srpska patnja i žrtve uopšte ne zanimaju – zaključuje Branimir Kojić.

Branimir Kojić

Dokazi svim ambasadama

Kojić kaže da će porodice poginulih i nestalih iz Srebrenice uskoro započeti kampanju u kojoj će svim ambasadorima u BiH predočiti dokaze o stradanju Srba tokom rata u BiH.
– Ubuduće ćemo koristiti svaku moguću priliku da svim ambasadama sa zapada prezentujemo kompletnu istinu o našem stradanju. To će biti novi test, ali i prilika da javnost vidi žele li uopšte da čuju za srpske žrtve i da su i Srbi tokom rata u BiH bili stradalnici. Novi američki ambasador u BiH je na žalost pokazao da ipak ne poštuje sve žrtve i ne zalaže se za procesuiranje svih zločinaca što je izjavio u Potočarima, već će nastaviti sa dosadašnjim američkim narativom da su Bošnjaci jedine žrtve proteklog rata – ističe Kojić.