EPA/Antonio Bat
Zoran Milanović

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je danas da mu nije jasno zašto ga novinari pitaju da li će na obeležavanju Dana pada Vukovara biti “dve kolone” i zamolio ih da, kako je rekao, “ne kuvaju čorbu kada nema ni divljači ni mesa”.

Milanović je prisustvovao u Požegi polaganju zakletve 36. generacije dobrovoljaca na vojnom osposobljavanju, a na pitanje o dve odvojene kolone na obeležavanju Dana Vukovara, Milanović je rekao:

– Prošle godine nismo bili u dve kolone. Odakle ta naznaka? Nije bilo nikakvih razmimoilaženja, tamo se pojavio neko iz vlade. To je godišnjica Blage Zadre. Kakve su to dve kolone? Uvek smo svi zajedno u koloni, osim kad je HDZ u opoziciji.

Dodao je da ne razume zašto ga to pitaju i upitao da li je to neko nagovestio.

– Da li je neko nagovestio dve kolone? Ja nikad nisam izazivao incidente i nikad nisam izazivao dve kolone – rekao je Milanović.

Dodao je da će on u Vukovaru biti već 17. novembra na otkrivanju spomenika Kari Šoljić, a 18. će, kaže, konačno otići u Škabrnju, gde nije bio od 2007..

– Nemojte kuvati čorbu tamo gde nema divljači i nema mesa. To je kao da neko pita hoće li biti pucnjave u Vukovaru. S obzirom na to da nisam bio u Škabrnji od 2007., mislim da je vreme da odem tamo – kazao je predsednik.

Podsetio je da je prošle godine bio samo na Ovčari zbog epidemioloških mera, a da je u koloni bio tadašnji član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji je, kako je rekao, došao namerno da bi provocirao Srbe.

Dan sećanja na žrtve Vukovara u dve kolone obeležen je novembra 2013., kada je Ivo Josipović bio predsednik, a Milanović premijer.

Jednu kolnu su tada činili predstavnici vlasti, a drugu veterani i predstavnici tada opozicionog HDZ-a, koji su bili protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru.

Hrvatski državni vrh tada je odustao od učešća u koloni sećanja, nakon što je u dva navrata kolona veterana uspela da ih blokira na putu do Memorijalnog groblja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here