Ne smemo zaboraviti ugrožene u otadžbini

0

U prigodnom programu učestvovali su guslar Radovan Šojić i pesnik Vjekoslav Vukadin, a narodnim pesmama atmosferu je ulepšala Sanja Les. Organizovana je i jedinstvena izložba originalnih fotografija iz Prvog svetskog rata, kao i slikovni prikaz uspešnog humanitarnog delovanja parohije u Roterdamu, a izložene su i rukotvorine i narodne nošnje.

 

Prihod za ugrožene

Vredni članovi roterdamske parohije pripremili su posne poslastice i piće, od čije je prodaje kompletan prihod namenjen za nastavak humanitarnih aktivnosti ugroženima od poplava u Srbiji. Nisu bila zapostavljeni ni najmlađi parohijani, za koje su bile priređene razne zabavne aktivnosti.

Otvarajući Vidovdanski sabor, prisutnima se besedom obratio roterdamski paroh, prota Vojislav Bilbija, veličajući delo Miloša Obilića i cara Lazara, ali i naglašavajući "da ne smemo biti Brankovići i ne smemo zaboraviti najugroženije u otadžbini".

– Ovaj entuzijazam pomaganja ugroženom stanovništvu u otadžbini ne bi smeo da nas napusti. Mi smo narod koji se na određeni način vrlo brzo oduševi, a onda splašnjavamo. A ja vam mogu reći da će naša otadžbina vrlo brzo upasti u krizu sa hranom. Sada kada sam dole bio svi pitaju ima li hrane. Zato vas molim da ne izdamo, da ne budemo Brankovići, da koliko možemo pomognemo i da izdržimo. Da i mi nosimo malo tog tereta – rekao je prota Voja Bilbija.

 

Akcija se nastavlja

U roterdamskoj parohiji prethodnih nedelja uloženi su ogromni napori da se prikupe i u najugroženija područja u otadžbini isporuče tranSPORTi humanitarne pomoći. Pored značajnih finansijskih sredstava, na odredište su stigla tri tranSPORTa, a ulažu se napori da se narednih dana spakuju stvari za kamion koji bi se uputio ka ugroženom stanovništvu u Republici Srpskoj.

– Naš narod je dobio toliko mnogo, krvlju plaćeno. Mogao je srpski narod mnogo puta sa velikim silama, mnogi intelektualci smatraju da smo tu pogrešili, jer bi sada po broju stanovnika bili veći i od Engleske. Ali opet, s druge strane, to "kroz naočare" svetoga kneza zvuči: "Zemaljsko je za malena carstvo, nebesko uvek i doveka." Ako nemaš veru, džaba ti sav svet da imaš. Onog momenta kada vere nestane sa ovoga sveta, nestaće svega. Materijalno može da se povrati, ali je gubitak vere nenadoknadiv – istakao je roterdamski paroh.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here